fbpx

Pripadniki kitajske muslimanske etnične manjšine z noži sejali smrt

Foto: iStock

V avtonomni kitajski regiji Xinjiang je v torkovem napadu z nožem umrlo osem ljudi. O dogodku je med drugim poročal tudi britanski BBC, a zgolj na posreden način, saj ni posebej izpostavil, da incident predstavlja še enega izmed spopadov v globalni vojni. 

Trije napadalci so ubili pet ljudi in hudo poškodovali deset drugih, preden so napadlce ustrelili policisti.

Napadalci so pripadniki muslimanske etnične manjšine
Motiv za napad zaenkrat uradno ni znan, običajno pa vlada za tovrstne napade krivi muslimanske separatiste, saj avtonomna regija Xinjiang predstavlja dom za kitajsko etnično manjšino Ujgure, ki je večinoma muslimanske vere.

Regijo pretresa več let nemirov in izbruhov nasilja, do katerih po navedbah človekoljubnih organizacij prihaja zaradi strogega vladnega nadzora nad kulturo in religijo Ujgurov. Na drugi strani pa vlada zanika izvajanje kakršne koli represije.

Aretiranih je bilo šest ljudi
Lokalna vlada je v sporočilu za javnost napadalce označila kot nasilneže in dodala, da je policija na mesto zločina prispela v roku nekaj minut. Jihad Watch poroča, da je bilo v akciji aretiranih šest ljudi, med drugim tudi dva mlada Ujgura, ki sta z organi pregona delila podatke glede incidenta.

N. Ž.