fbpx

Pripadnost IS tudi v spalnici: Terorist iz Velike Britanije vse posle za Islamsko državo vodil kar iz postelje

Foto: youtube

Paranoičen britanski musliman, ki je nosil rokavice, medtem ko je tipkal po svojem prenosnem računalniku, je priznal, da je pripadnik Islamske države, pri njem pa so našli kopijo Linux Minta in USB-ključke, na katerih so bili vojaški priročniki za vodene izstrelke, ki jih je nameraval prevesti za IS. Zaradi tega je bil Samata Ullah spoznan za kibernetskega terorista in bo naslednjih osem let preživel v zaporu.

34-letni Samata Ullah je, da bi prikril svoj naglas, uporabljal tudi software glasovne modulacije, medtem ko je delal videoposnetke, v katerih je razkril šifriranje, in je bil spoznan za krivega petih dejanj terorizma na kronskem sodišču v Cardiffu.

Na sodišču je bilo povedano, da je nekdanji skrbnik za pokojnine na e-Bayju kupil 30 sklopov zapestnih gumbov, ki vsebujejo drobne USB-ključke. Na enem od setov so našli operativni sistem Linux Mint, drugi set pa je vseboval vojaške priročnike za vodene izstrelke, za katere je Ullah priznal, da jih je nameraval prevesti za teroristično organizacijo Islamska država.

Samouk pri pridobivanju tehnoloških sposobnosti
Tožilec Brian Altman je Ullaha označil za “kibernetskega terorista” in dejal, da je Ullah spoznan za krivega v petih obtožbah, zaradi česar velja za “novo in nevarno pasmo terorista”. Ullah je bil tako spoznan za krivega v naslednjih točkah:
1. članstvo v Islamski državi,
2. teroristično usposabljanje,
3. priprava na teroristična dejanja,
4. dve obtožbi priprave terorističnih aktov oziroma materiala.

Na sodišču pa bo v kratkem zaslišan v zvezi s še eno obtožbo, in sicer direktnega terorizma za Islamsko državo, saj naj bi ‘hekal’ informacije svojih sovražnikov in jih posredoval ISIS-u, piše Jihad Watch. Presenetljivo je, da je vse to počel le s pomočjo interneta, bil je tudi samouk pri pridobivanju tehnoloških veščin, in to kar iz svoje spalnice.

“Ne smemo podcenjevati, kako nevarna je bila njegova dejavnost”
Na sodišču je bilo tudi razkrito, da si je Ullah izmenjeval sporočila s teroristom Abujem Fidaajem, ki čaka na sojenje v Keniji. Njun blog je bil prav tako šifriran, gostovala pa sta tudi na omrežju Tor, delu interneta, ki je ponavadi označen kot “temen splet”. Ullaha so policisti kar 13-krat želeli izprašati, a ni dajal nobenih izjav oziroma komentarjev – le v dveh vnaprej pripravljenih izjavah je trdil, da je želel pridobiti le “razumevanje težav v muslimanskem svetu”. Policist Dean Haydon pa je dejal: “Samo zato, ker je Ullah deloval v virtualnem svetu, ne smemo nikoli podcenjevati, kako nevarna je bila njegova dejavnost. Sedeč v svoji spalnici v Walesu je ustvaril spletno vsebino z edinim namenom, da bi pomagal ljudem, ki so želeli aktivno podpreti ISIS, in jim hkrati pomagal, da so se izognili prijetju oblasti.”

Marjanca Scheicher