fbpx

Pripravite se na pravo vojno: Rusija in Iran grozita Trumpu, da se bosta maščevali ZDA, če bi še enkrat prečkal svojo “rdečo črto” z napadi na Asada v Siriji

Foto: epa

Ruske in iranske sile so Donalda Trumpa opozorile, da se bodo maščevale z vojaško akcijo, če bo ta izvedel še kakšen zračni napad na Sirijo. Zlovešči grožnji z vojno so dodali še to, da je ameriški predsednik s svojim nepričakovanim raketnim bombardiranjem na sile Bašarja al Asada prečkal “rdečo črto”. “Od sedaj naprej se bomo odzvali s silo na vsako kršitev rdeče linije in Amerika dobro ve za našo sposobnost odzivanja,” so vojaški šefi zapisali v skupni izjavi z militantno skupino Hezbolah.

Rusko veleposlaništvo v Londonu je izjavilo, da bi to, če bi bila Moskva postavljena pred ultimat s Sirijo, lahko pomenilo “pravo vojno”. Vendar pa je britanski zunanji minister Boris Johnson kljub temu obljubil, da bo Rusijo soočil z novimi sankcijami, v kolikor ne umakne svoje podore Asadu.

Na srečanju G7, ki bo 26. in 27. maja v Italiji, bo po poročanju Daily Maila Johnson poklical v Moskvo ter Rusom predvidoma zagrozil z izolacijo s strani mednarodne skupnosti ter z gospodarskimi sankcijami. Dogodki na dan naraščajočih napetosti:
  • Kremelj se je posmehoval Veliki Britaniji, ker “nima pravega vpliva na potek mednarodnih zadev”, potem ko je Johnson preklical načrtovano potovanje v Moskvo;
  • britanski obrambni minister sir Michael Fallon je že izjavil, da je Rusija odgovorna za “vsako civilno smrt” v Asadovem napadu s kemičnim orožjem na svoje lastne ljudi;
  • Amerika je opozorila Moskvo, da se sooča z “razmerjem konkurence in morebitnega konflikta”, razen če ustavi podporo Asadovemu “morilskemu režimu“.

Kljub grožnjam odšel na golf igrišče
A Trumpa grožnje z vojno očitno ne ganejo. Kljub grozljivi nevarnosti vojne po odločitvi o izvedbi zračnih napadov je Trump odšel na golf igrišče v West Palm Beachu na Floridi, ki ga je obiskal že šestnajstič, odkar je postal predsednik ZDA. V času volilne kampanje je Trump sicer izjavil, da kot predsednik golf igrišča verjetno ne bo videl, ker bo preveč zaposlen.

Kljub predhodnim grožnjam z vojno pa je v petek zjutraj Trump osebno ukazal zračni napad na sirsko letalsko oporišče, kar je prvi neposredni napad ZDA na Asadove sile. Juriš 59 vodljivih raket tomahawk na eno od vojaških letališč režima sirskega predsednika Bašarja al Asada je bil odgovor na obtožbe iz Washingtona o Asadovem torkovem napadu s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun, v katerem je umrlo najmanj 86 civilistov, vključno s številnimi otroki.

So si Rusi besedilo sposodili od Baracka Obame?
V skupnem ukazu centrov v Rusiji, Iranu in islamski militantni skupini Hezbolah pa so slednji Ameriko opozorili, naj ne nadaljuje z napadi na sirski režim. Izjavili so: “Kot se Amerika bojuje z agresijo v Siriji, je prečkanje rdeče črte. Od zdaj naprej se bomo odzvali s silo na katerokoli obliko agresije ali kakršnokoli kršitev rdečih linij, ne glede na to, od koga kršitev prihaja, in Amerika dobro ve za našo sposobnost odzivanja.” Opozorilo sicer nadvse spominja na tistega, ki ga je leta 2012 poslal Barack Obama, da Asad ne sme prečkati “rdeče črte” z uporabo kemičnega orožja.

Na ruskem veleposlaništvu provokativni, da bo to ali vojna klovnov ali pa vojna muz
V nadaljnji znak naraščajoče napetosti se je rusko veleposlaništvo v Londonu jezno odzvalo na zahteve G7 – Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske, Velike Britanije in Amerike, ki se strinjajo z uvedbo novih sankcij zoper Putina in njegovo Rusijo, v kolikor ta ne bi poklical nazaj svojih vojakov iz Sirije in končal podporo Asadu. V seriji provokativnih tvitov na svojem uradnem Twitter računu rusko veleposlaništvo predlaga, da če bi bil Rusiji dan ultimat, bi bil izid bodisi “vojna klovnov, vojna muz, konvencionalna vojna ali mešanica naštetega”. Dodali so še: “Če ultimat G7 Rusiji prinaša pravo vojno, kakšno je vaše zaupanje v @realDonaldTrump kot vojnega voditelja in @BorisJohnson kot njegovega poročnika?”

Vrhovni voditelj Irana Ayatollah Ali Khamenei pa je šel še dlje  izjavil je, da so Američani naredili “strateško napako”, ko so napadli Sirijo. Izjavil je tudi, da ga ameriški zračni napad ni prestrašil, prav tako kot ne trditev, da je ta napad opozorilo, da je Amerika na isti način pripravljena narediti mir v drugih državah. “Islamska republika Iran ne bo zapustila igrišča zaradi soočanja z grožnjami. Nekdanji ameriški uradniki so ustvarili Daesh (Islamsko državo), sedanji voditelji jo krepijo,” je dejal Khamenei.

Za Asadov napad kriva Moskva, ker ni izvedla sporazuma o uničenju kemičnega orožja
Trumpova administracija je včeraj Ruse obtožila, da niso ukrepali proti smrtonosnemu napadu s strupenim plinom proti sirskim civilistom prejšnji teden. Ameriški zunanji minister Rex Tillerson je izjavil, da je bila Sirija sposobna izvesti napad, ki je terjal mnogo žrtev, za kar je kriva Moskva, ker leta 2013 ni izvedla sporazuma o zavarovanju in uničenju kemičnega orožja v državi. Svetovalec za nacionalno varnost ZDA Herbert Raymond McMaster pa je prepričan, da sta “sponzorja” Sirije, Rusija in Iran, Asadu omogočila “kampanjo množičnega umora svojih ljudi”. Dodal je še, da bodo ZDA sprejele nadaljnje ukrepe proti Siriji, če bo to potrebno. “Mi smo pripravljeni narediti več. Predsednik bo sprejel odločitev, za katero misli, da je v najboljšem interesu ameriških ljudi,” je povedal za Fox News. McMaster je še dejal, da Moskva podpira “morilski režim”, njeni ukrepi pa bodo narekovali prihodnost ameriško-ruskih odnosov. “Ali želijo odnos konkurence in morebitnega konflikta ali pa hočejo odnos, v katerem najdemo področja sodelovanja, ki so v našem skupnem interesu?”

Marjanca Scheicher