“Pripravljeni” na novoletno zabavo: V Berlinu postavili posebna “varna območja”, kamor se bodo lahko zatekle nadlegovane in posiljene ženske

Protesti po napadih v Kölnu (foto: epa)

Po napadu na stotine žensk na novoletni večer leta 2015 v Kölnu so v Berlinu postavili posebne “zaščitne cone”, kamor se bodo lahko zatekle ženske, ki jih bodo migranti nadlegovali ali posilili.

Tako imenovano “Območje ženske varnosti” je namenjeno ženskam, da se tja umaknejo, v kolikor bi bile nadlegovane ali napadene s strani migrantov. Predstavnik organizacije berlinske novoletne zabave je za Voice of Europe povedal: “V Berlinu smo v preteklosti imeli nekaj težav, vendar to, kar se je zgodilo v Kölnu, je močno vplivalo na nas.”

V teh varnih območjih za ženske so postavili bele šotore, v vsakem pa bosta po dva varnostnika ter ljudje, ki so usposobljeni za krizno posredovanje, med drugim tudi psihologi. Njihov namen je predvsem ta, da bodo pomagali ženskam, ki bodo na silvestrovo žrtve spolnega napada, pa tudi ta, da jih bodo spodbujali, da napad prijavijo policiji.

V preteklem letu je bilo v Berlinu zabeleženih 23 prijavljenih primerov spolnega nasilja na najdaljšo noč v letu, v silvestrski noči iz leta 2015 na 2016 pa so v Kölnu ženske prijavile najmanj 500 takih napadov. Policija je razkrila, da so posiljevali in otipavali ženske predvsem ilegalni migranti.

M. S.