fbpx

Prisilno delo, vsakodnevna serijska posilstva, genocid: Grozote, ki so jim bile izpostavljene jazidske ženske v ujetništvu ISIS

Jazidske ženske (vir: twitter)

Zgodbe s srečnim koncem so za jazidske ženske redkost. Navkljub zmagi koalicijskih sil nad ISIS na stotine žensk še vedno ostaja v ujetništvu morilske teroristične organizacije. Poročevalec RT Murad Gazdiev se je odpravil v severni Irak, da bi slišal osebne izpovedi žensk, ki so uspele zbežati iz ujetništva. Njihova pričevanja so grozljiva. Pripovedujejo o težaškem prisilnem delu, serijskih posilstvih, ki so se vrstila iz dneva v dan, ter kako so nekatere raje storile samomor, kakor da bi se pustile ujeti.

Ko so militanti ISIS zavzeli njeno vas, je bila Samiyah noseča. Pripadniki teroristične organizacije so ujeli večino njene družine. V obupu, ki jo je prevzel, je popila strup, ki pa ni bil dovolj močan, da bi jo ubil, in je zaradi tega izgubila še nerojenega otroka. “Pustili so me samo z mamo, tako da sem popila strup. Sklenila sem, da je bolje umreti. Ko so me ujeli, sem pomislila, da je glede na to, da moje družine, moža in hiše ni več, bolje umreti.”

Ker je poskus samomora preživela, se je pridružila več kot tri tisoč jazidskim ženskam in deklicam v ujetništvu ISIS. Z njimi so ravnali kot z blagom, ženske so si podajali med sabo in jih vsak dan posiljevali samo zato, ker naj bi po mišljenju teroristov Jazidi častili hudiča. Po treh letih brutalnega ujetništva je uspela pobegniti med enim od zavezniških bombardiranj, in sicer tako, da je razbila okno. Bežala je dan in noč, dokler ni našla zavetja pri družini, ki jo je napotila do kurdskih vojaških enot. S pomočjo kurdskih vojaških enot se je v roku dveh tednov vrnila domov.

Samiyah je s pomočjo družbenih omrežij čudežno našla hčerko
Ko je prišla domov, ni imela nikogar. S pomočjo Facebooka je prejela namig, kje se nahaja njena izgubljena hčerka. A da bi zdaj devetletno Inas dobila nazaj, je morala tihotapcem odšteti več kot deset tisoč dolarjev. “Prodajalec je bil v Turčiji, a je rekel, da jo bo pripeljal v Bagdad,” je povedala. Deklica naj bi bila srečna, a vsak približek kakršnegakoli normalnega življenja naj bi bil še daleč stran.

Brutalnost in nečloveški odnos do Jazidov je prepoznala tudi komisija Združenih narodov o Siriji, ki je ravnanje ISIS označila za genocid.

Ivan Šokić