Priznanje Titovega ljubljenca, ki je bil znan kot “jugoslovanski James Bond”: “Ubijal sem za njega, potem pa sem padel v nemilost!”

Slobodan Mitrić (v sredini) je slovel kot glavni Titov plačani morilec. Foto: http://webtribune.rs in twitter

Jugoslovanski komunistični diktator Josip Broz Tito je imel neverjetno zaupanje v Slobodana Mitrića, ki ga je predstavljal kot “jugoslovanskega agenta 007”. Slednji je slovel kot glavni Titov plačani morilec. Znan je bil pod vzdevkom Karate Bob. Iz Jugoslavije je pobegnil po tem, ko je zavrnil izvršitev enega uboja.

Na Nizozemsko je prispel leta 1973, ko je za božič ubil tri Srbe v Amsterdamu, za kar je bil obsojen na 13 let zapora. Čeprav je policija uradno izjavila, da gre za obračun znotraj kriminalnega podzemlja, je Karate Bob vztrajal, da je šlo pri tem za profesionalno nalogo, ki jo je dobil kot tajni agent jugoslovanske UDBE.

Po prestani zaporni kazni se ni vrnil v takratno Jugoslavijo, ker je ocenil, da bi ga ubili, medtem ko ga je Nizozemska razglasila za “nezaželeno osebo”. Čeprav se je znašel v težkem položaju, skoraj brez pravic, je kar 43 let svojega življenja preživel v Amsterdamu.

Med prestajanjem zaporne kazni je napisal spomine, ki so mu jih nizozemski izdajatelji dali naslov “Titov tajni agent” (Geheimov agent van Tito), nato pa je objavil še več zanimivih knjig o delovanju kriminalnega podzemlja in tajnih služb.

V knjigi je bil predstavljen kot jugoslovanski James Bond. Natančno je opisal, kako je za potrebe jugoslovanske tajne službe (UDBE)  likvidiral različne osebe v državah vzhodnega bloka, v Franciji, na Švedskem in v Belgiji.

Čeprav ženske nikoli niso bile ravnodušne do njegovega šarma, je dejal, da je bil zaljubljen le enkrat in to v svojo ženo, ki je umrla leta 2006. Zanimivo je, da Mitrić, ko sta se poročila, ni imela denarja, zato je bila slovesnost v mestni hiši v ponedeljek, ker so se pari lahko poročili brezplačno. Po smrti njegove žene so mu nizozemske oblasti zavrnile kakršne koli socialne ugodnosti, nastanitev in zdravstveno oskrbo, zato je živel na pragu revščine.

Da bi preživel, je na Nizozemskem objavil več knjig in dram, vključno s tisto, ki jo je naslovil “Boj na Kosovu”. Nameraval se je pridružiti srbskim paravojaškim silam, a ker se ni upal vrniti na ozemlje nekdanje Jugoslavije, je ostal v Amsterdamu, kjer je leta 1992 natisnil letake v znak maščevanja “proti sovražnikom Srbije”.

Ko se je nizozemski minister za priseljevanje Gerd Leers leta 2012 odločil za njegovo deportacijo v Srbijo, je bil Mitrić že hudo bolan. Zato, do deportacije ni prišlo. Zadnje dni svojega življenja je preživel na podstrešju zapuščene šolske stavbe v vzhodnem delu Amsterdama. Slučajno so ga našli že zelo bolnega leta 2016 in ga pripeljali v bolnišnico, kjer je kmalu zatem tudi umrl.

V. D. / Demokracija

 • Steiermark

  Izmečki na zgornji sliki imajo podobo zombijev…

 • Dragan Krstič

  Kaj pa Foglof Tunek, a je tudi ubijal za udbo?

  • AlternativaZaSlovenijo

   Njega je samo gobec. Itak pa nima nobenega resnega ozadja

   • centurion

    Anton Peinkiher.

 • samotoje

  Takih “bondov” je bilo kar nekaj in po uporabi so jih vse zavrgli. Čudno, da je tip preživel.

 • Dragan Krstič

  Ni bil Loboda ampak Pajk.

 • AlternativaZaSlovenijo

  Ko ga j……e. Crknu v svoji bedi.

 • xtc

  Komunistično govno crklo,kao i živjelo.
  Škoda ,da veliko prepozno
  Kako življenje taka smrt in tako je prav.

 • macon

  Onemu debilu na desni strani fotke bi morali takoj dati glavno vlogo v Notredamskem zvonarju. :)

 • Luiggi

  Verjetno je bandit imel tudi menena spisku.Odkar sem bil izpuscen iz Golega,sem stalno cutil,da me nekdo zasleduje.Ob prvi priliki sem spizdil vun iz Yuge in pa dalec cez luzo na divji zahod!

 • Luckyss

  Ja, morilci, ki so v stilu agenta 007 imeli licenco z ubijanje so večina vsi bolj ali manj klavrno končali…
  Treba je vedeti, da se takšne “izvršitelje” vedno nekoč tudi “umakne”, da ne bi kdaj kaj preveč povedali..
  Pač odvisno od tega koliko je kdo imel vpliva v svetu…
  Eden najbolj znanih atentatorjev na svetu znan pod imenom “Šakal” je mirno pil kavico sredi Beograda medtem ko ga je baje “ves svet iskal”…Ubijal pa je tako za “rdeče kot za CIA,Mandelo ali evropske levičarje…Baje je dobil celo ponudbo,da reši zadevo okrog ” Baader-Meinhof pa se je zadeva kasneje drugače rešila…
  Jebi ga, biznis je biznis…včasih pač nisi šel le simbolično v zapor ali pa zaradi slabega srčka celo še to ne…;)

  • Estrim Rolls

   baje da tudi interpol najema take “agente”. ki jih imajo za kanonfuter. ko naredi par likvidacij je on na vrsti …preveč ve

   • Clemen J.

    Interpol se ne ukvarja s tem. ne prbijaj. Se pa razne Tajne agencije poslužujejo takih metod, predvsem v državah kjer so sovražne do njih in je težje infiltrirat svoje ljudi.

    • Estrim Rolls

     seveda. ti veš točno kaj kakšna organizacija počne in kakšne metode uporabljajo. realnost je pa ta, da ne veš niti tega, kaj tvoj sosed vse počne

     • Clemen J.

      Ne rabim vedeti kaj sosed počne, nisem udbovc, in tarcjalka kot ti capac.

     • Estrim Rolls

      če ne veš kaj počnejo tisti ki so blizu tebe, kako boš potem vedel kaj točno vse počnejo razne tajne službe in organizacije po svetu butl?

  • Clemen J.

   Glede na to da je bil Ramírez Sánchez “Carlos the Jackal” marksist oz. socialist se drgje bol težko skriješ kot pa v socialističnih državah. Tukej so ga scitili in upozorili ce je kdo prisel preblizu.

 • Kapodistrias

  Kot je živel, tako je tudi končal: bedno!

 • ZatonMesecnikov

  Vprašanje, kaj mu je za verjeti. Balkanski pisci in pripovedniki, so bili tradicionalno obdarjeni z bogato domišljijo.

  Kljub vsemu knjige ni bilo najti v socialističnih ljudskih knjižnicah….

 • Igor Pavlič

  TAko s edogaja, ko razpade država. Spomnimo s eusode felmaršala Boroevića.

 • DEATH TO COMMUNISM

  Da bi ta udbovski drek ubil meni ljubega cloveka, bi ga ubil jaz!