Proaktivni Renzi želi napraviti konec ‘parlamentarnemu pingpongu’

Matteo Renzi je ZA (Foto: epa).

V Italiji poteka referendum, s katerim naj bi se prenesla moč odločanja ustaljenih sil. Populisti se zavzemajo proti tem spremembam, premier Renzi pa je v primeru padca referenduma ponudil svoj odstop. Rezultati novembrskih anket dokazujejo rahlo vodstvo nasprotnikov referenduma, vendar bodo imeli zadnjo besedo volivci, ki jih je okrog 50 milijonov in so siti gospodarske stagnacije zadnjih let.

Reforme vključujejo zmanjšanje moči senata, ker bi zmanjšali število predstavnikov v senatu s 315 na 100. Proaktivni Renzi je poudaril, da želi pospešiti okoren zakonodajni proces v Italiji, ki je bil primeren za zadnjih 60 vlad od 1948. leta dalje. Nasprotniki pa se bojijo, da bi premier tako dobil preveč moči.

Renzijev poraz bi pomenil destabilizacijo države
Italijansko kampanjo proti referendumu vodi Beppe Grillo, ki vodi gibanje Petih zvezd in postavlja pod vprašaj tudi evro v Italiji. Premierjevega poraza pa si ne želi predsednik Sergio Mattarella, ki bi ga gotovo prosil, naj oblikuje novo vlado ali določi tehnično vlado do naslednjih volitev leta 2018, zato tudi v primeru poraza Mateo Renzi ostaja pomemben odločevalec o italijanski politiki. Prav tako si ne želijo Renzijevega poraza ostale evropske države, saj bi to pomenilo destabilizacijo države, ki predstavlja tretje največje gospodarstvo v Uniji.

Stroške bi zmanjšal za 500 milijonov evrov
Z zmanjšanjem števila senatorjev želi tudi odvzeti pravico do ‘zadržanosti’ v primeru glasovanja, da bo naredil konec nevtralnim glasovalcem, ker to ovira procesiranje zakonodaje. V senat želi izvoliti predstavnike 21 županij, 74 regionalnih predstavnikov in petih drugih članov, ki jih izbere predsednik. ‘Reformatorji’ so izračunali, da bi ti rezi v politiki zmanjšali stroške za 500 milijonov evrov in omogočili pospešitev zakonodajnega procesa, ki se sedaj kaže kot nikoli končani parlamentarni pingpong, kot poroča BBC.

A. B.