fbpx

Problem, ki lahko destabilizira Veliko Britanijo: otroci belcev iz delavskega razreda so najbolj deprivilegirani!

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

V Združenem kraljestvu obstaja jasno dokazljivi sistemski rasizem do otrok belcev iz delavskega razreda, saj izobraževalne ustanove dajejo prednost otrokom iz manjšinskih okolij, poroča Breitbart.

Raziskava je pokazala, da imajo belski dijaki petdeset odstotkov manj možnosti kot njihovi manjšinski kolegi, da bodo na osmih izpitih splošnega spričevala o srednješolskem izobraževanju (GCSE), ki jih fakultete in univerze uporabljajo za določitev posameznikove akademske ravni, dosegli dobre ocene.

Leta 2019 so se rezultati na testih GCSE za bele učence poslabšali, medtem ko se je skoraj vsaka manjšinska skupina izboljšala. Profesor Peter Edwards z univerze v Oxfordu, profesor je za Mail v nedeljo povedal, da je razlog za neskladje ta, da se vprašanja, s katerimi se soočajo beli študentje iz delavskega razreda, obravnavajo kot “nemodna” in “nevredna”.

Problem lahko resno destabilizira državo
Nadalje je povedal, da se med akademiki samo razprava o tej temi šteje za “tabu”, ker jo vzgojitelji povezujejo s “skrajno desnim političnim razmišljanjem”. V nadaljevanju je dejal, da se “stiska belih mladih prikrajšanih otrok v veliki meri prezre” in da že samo dejstvo, da imajo belo kožo, mnoge pripelje do zmotnega pomisleka, da imajo “prirojene prednosti in privilegije”, zato pogosto niso videti kot nekdo, s komer bi se v izobraževanju kot s populacijo morali ukvarjati. Profesor Edwards je dejal, da bodo “velike socialno-ekonomske in družbeno-politične posledice, če bo ta velika skupina mladih v Združenem kraljestvu videla, da jim ne ponujajo takšnih očitnih prednosti, ki jih imajo druge skupine v imenu vključenosti, raznolikosti in enakosti.

To bo pripeljalo do problematične politične narative. Menim, da je to zelo kritična točka; ne samo za izkoriščanje ogromnega neizkoriščenega potenciala, ki ga zagotovo mora obstajati, ampak tudi za resnično grožnjo destabilizacije samega tkiva države,” je opozoril.

Raziskava je pokazala, da belopolti fantje iz delavskega razreda pogosteje obiskujejo slabše šole in pogosto živijo v ekonomsko ogroženih skupnostih na severu in v Midlandsu. V Združenem kraljestvu imajo mladi črnci in manjšine etničnih skupin (BAME) veliko večjo verjetnost, da bodo prejeli plačano “prakso”, kamor se belim moškim pogosto prepove prijava, da bi povečali raznolikost v podjetjih in javnih institucijah. V skladu z britansko zakonodajo o enakosti lahko belce zavrnejo tudi, če se za manjšinskega kandidata šteje, da ima enako dobre rezultate, kar je vsaj ena policija zlorabila, da je zavrnila visokokvalificirane prijave belopoltih prosilcev.

Aleš Ernecl