fbpx

Prodaja orožja v ZDA raste, povprečen Američan ima doma kar osem kosov orožja

Foto: Pixabay

Ankete v ZDA ugotavljajo zanimiv trend glede orožja, saj prodaja podira vse rekorde, obenem pa upada število oseb, ki imajo orožje ali živijo z nekom, ki ga ima.

Anketa televizije CBS ugotavlja, da ima danes orožje ali živi z nekom v gospodinjstvu, ki ga ima, le 36 odstotkov Američanov. To je najmanj od leta 1978 in za 17 odstotkov manj kot leta 1994, ki je bilo rekordno. Od leta 2012 je po tej anketi število lastnikov orožja padlo za deset odstotkov.

Nekaj manj kot polovica Američanov ima orožje
Druge ankete ponujajo drugačne številke, vendar ne tudi trenda, ki kaže na padanje števila lastnikov. Gallupova anketa je lani oktobra naštela 43 odstotkov Američanov z orožjem, kar pa je deset odstotkov manj kot leta 1993.

Foto: epa

Foto: epa

Orožarska industrija v porastu
V ZDA orožje prodajajo v trgovinah, kjer morajo kupci prestati pregled morebitne kriminalne preteklosti FBI, pa tudi zasebno, preko interneta in na sejmih, kjer nadzora ni. FBI poroča, da število pregledov narašča. Urad za alkohol, tobak in strelno orožje AFP poroča, da proizvodnja v orožarskih tovarnah raste.

Povprečen Američan ima doma kar osem kosov orožja
Washington Post na podlagi tega ugotavlja, da je možen sklep le ta, da je vse manj Američanov zaljubljenih v orožje. Tisti, ki pa ne morejo brez njega, si delajo zaloge. Povprečen lastnik orožja v ZDA ima danes osem kosov, kar je dvakrat več kot v 90. letih prejšnjega stoletja.

SPS