Profesor z islamske univerze priznava: “Mišljenje radikalnih organizacij se na univerzah širi kot virus”

Foto: iStock

Lani so študentje na prestižnem inštitutu za študije kmetijstva v Indoneziji obljubili podporo kalifatu v največji muslimanski državi – video z dogodka je hitro zaokrožil po svetu, vlada pa je zaskrbljena.

Mesec dni po izjavi je indonezijski predsednik Joko Widodo prepovedal že 10 let trajajočo skupino HTI, ki je izvedla obljubo študentov in izjavil, da je cilj skupine, da vzpostavi kalifat, nezdružljiv z ustavo in bi lahko ogrozili varnost. HTI je mednarodna organizacija, ki jo je ustanovil palestinski islamski učenjak leta 1953 in je bila prepovedana v nekaterih arabskih, azijskih in evropskih državah. Eden od nekdanjih članov organizacije se je v Siriji boril za Islamsko državo in je obtožen, da je v Indoneziji začel vrsto napadov od začetka lanskega leta.

Radikalne organizacije se na univerzah širijo kot virus
Prejšnji mesec je na vzpodbudo vlade na tisoče študentov po vsej državi izvedlo protiradikalizacijsko prisego. Temu je sledilo zbiranje 3000 akademikov na Baliju, ki so se zavezali, da se bodo bojevali proti ekstremizmu in branili ustavo.

“Radikalne organizacije na univerzah se lahko širijo kot virus. To niso organizacije, ki jih študentje oblikujejo sami, ampak pridejo od zunaj,” je dejal profesor z islamske univerze Muhammad Sirozi.

Kampanja za izkoreninjanje oživiteljev kalifata pa ni omejena zgolj na šole. Dokument, ki ga je pridobila obveščevalna agencija Indonezije, navaja 1300 članov HTI na višjih položajih v državnih službah, na univerzah, v vojski in policiji.

Tudi učitelji lahko širijo ideologijo na srednješolce
Raziskava je pokazala, da so HTI pridobili skoraj 20 odstotkov srednješolcev in univerzitetnih študentov v Indoneziji za podporo ustanoviteljev kalifata. Poleg tega je približno eden od štirih muslimanskih študentov v anketi odgovoril, da so pripravljeni sprejeti plačilo za podporo kalifata.

Skupina je močno navzoča tudi na državnih univerzah, ki izobražujejo učitelje javne šole, kar pomeni, da bi novi učitelji lahko razširili ideologijo HTI na srednješolce.

D. Š.