fbpx

Profesorjeve matematične formule sprožile velik preplah na letalu

Fotografija je simbolična (Foto: Epa)

Profesorja ekonomije na ameriški univerzi Ivy League so z letala pospremili policisti, ker so njegove matematične formule sopotnico tako prestrašile, da ga je obtožila terorizma.

Italijanski ekonomist Guido Menzio se je vkrcal na letalo, ki bi moralo poleteti v Ontario, kjer je imel predvideno predavanje na tamkajšnji univerzi. Njegova sopotnica na letalu je videla, da piše nekakšna čudna znamenja – tako zavzeto je reševal matematične enačbe, da ni imel časa niti za pogovor – in je – tudi zaradi polti “olivne barve”  – predvidevala, da bi sopotnik lahko bil terorist. To jo je tako prestrašilo, da je osebju letala najprej sporočila, da je bolna, nato naj bi se kmalu počutila bolje, a se osebju njen odgovor ni zdel prepričljiv, zato še vedno niso vzleteli, medtem pa je omenjena potnica “klic na pomoč” ponovila z informacijo o potencialnem teroristu .

Letalo je tako za nekaj ur obstalo na tleh, kot prvega pa so z njega pospremili gospoda Menzia, poroča Independent. 

Vsak lahko ustavi letalo
Po pogovoru z njim so hitro ugotovili, da ne gre za resno grožnjo. Kljub temu da so proti njemu postopali korektno, je profesor vseeno kritiziral varnostna pravila letalske družbe, ki omogočajo, da lahko sproži alarm vsakdo, in to brez utemeljenega razloga.

Aprila se je je podoben dogodek primeril zaradi študenta, ki je govoril v arabskem jeziku.

 

 

M. P.