fbpx

Programi deradikalizacije so polomija, saj islam ni miroljubna vera, ugotavljajo Američani

Foto: Arhiv Nova24TV. Slika je simbolična.

Programi islamske deradikalizacije, na katere v zadnjih letih Zahod polaga svoje upanje, da bi postopoma končali teroristične napada v Evropi in ZDA, so ena večjih levičarskih zablod, opozarja spletna stran Jihad Watch. Deradikalizacija namreč temelji na načelu, da je islam v resnici religija miru, čeprav je po podatkih radikalizirana kar četrtina vernikov na svetu.  Takšni programi učijo, da si islamski skrajneži Koran napačno interpretirajo in vero zlorabljajo v svoje slabe namene, spregledano pa je dejstvo, da v Koranu jasno piše, da je potrebno iti v vojno z vsemi neverniki.

Kot poroča Jihad Watch, se programi deradikalizacije že leta izvajajo v državah pretežno muslimanske veroizpovedi, kot sta Indonezija in Savska Arabija. Samo v slednji je 11 zapornikov iz zapora Gitmo po uspešno zaključenem programu deradikalizacije prestopilo v vrste teoristične skupine Islamska država. Nekateri so množično pobijali tudi v vojni v Siriji, kjer so bili njihova tarča kajpak tamkajšnji kristjani.

Tudi indonezijska vlada je v zadnjih mesecih večkrat priznala, da je tamkajšnji program deradikalizacije popolna polomija. Do podobnih zaključkov, tako Jihad Watch, zdaj prihajata tudi Francija in ZDA.

Potem ko je šest somalijskih migrantov načrtovalo pridružitev Islamski državi, je zvezni sodnik v državi Minnesota enemu izmed njih odredil poskusni program teroristične rehabilitacije. Program, ki so ga sicer razvili v Evropi z idejo, da bi se učinkovito zoperstavili nasilnemu ekstremizmu, podpirajo tudi Združeni narodi.

Programe iz Evrope v ZDA uvozil Barack Obama
Toda francoska in ameriška praksa je zelo slaba; več kot polovica džihadistov po uspešno prestanem rehabilitiacijskem programu najkasneje v pol leta znova zaide na kriva pota. Programi so zasnovani na raziskavah nemškega strokovnjaka Daniela Koehlerja, ki ocenjuje, da je za mlade džihadiste le približno 10 odstotkov verjetnosti, da se bodo po opravljenem programu spet zatekli nazaj k radikalnemu islamu. V ZDA je program uvozila administracija bivšega predsednika Baracka Obame.

Minnesota sicer ni edina ameriška zvezna država, ki se skuša radikalnemu islamu upreti s programi deradikalizacje, saj so jih pogosto preizkušali že na zapornikih v Kaliforniji in Teksasu, pa tudi v Guantanamu, piše Jihad Watch.

Toda nove študije ameriškega urada za domovinsko varnost zdaj kažejo drugačne rezultate: programi deradikalizacije pri džihadistih praviloma dosežejo ravno nasproten učinek.

T. F.