fbpx

Proizvodnja brezpilotnih bayraktarjev po novem v Ukrajini, Turčija pa hkrati ostaja izvozni kanal za Rusijo

Parlament odobril sporazum, ki omogoča začetek proizvodnje drona bayraktar v Ukrajini. (Foto: epa)

Ukrajinska vrhovna rada je ratificirala sporazum o sodelovanju med Turčijo in Ukrajino na področju visokih tehnologij, letalstva in vesoljske industrije. Na podlagi tega dokumenta se bodo slavni turški droni bayraktar po novem proizvajali v Ukrajini. Droni bayraktar so postali nekakšen simbol ukrajinskega odpora v vojni med Rusijo in Ukrajino, sama beseda “bajraktar” pa je postala sestavni del popularne kulture.

Ukrajinski parlament (Verkhovna Rada) je v torek ratificiral sporazum med Ukrajino in Turčijo o sodelovanju na področju visokih tehnologij, letalske in vesoljske industrije. Omenjeni sporazum bo omogočil vzpostavitev proizvodnje dronov bayraktar v Ukrajini. Predsednika obeh držav sta sporazum podpisala še pred začetkom vojne v Ukrajini, predlog zakona za ratifikacijo sporazuma pa je bil v DZ predložen julija. Bayraktar je turški udarni operativno-taktični srednjevišinski dron z dolgim ​​trajanjem letenja, ki ga Turčija zadnjih nekaj let dobavlja Ukrajini.

Po besedah ​​obrambnega ministra Oleksija Reznikova bodo brezpilotna letala, proizvedena v tovarni, opremljena z motorji ukrajinske proizvodnje, ustanovljen pa bo tudi center za usposabljanje ukrajinskih pilotov za upravljanje brezpilotnih letal bayraktar. Družino dronov bayraktar je sicer zasnovalo in izdelalo turško podjetje Baykar pod vodstvom dveh bratov, izvršnega direktorja Haluka Bayraktar in Selčuka, glavnega tehničnega direktorja, ki je po naključju poročen s hčerjo turškega predsednika Erdogana. Drone so razvijali za turške oborožene sile od leta 2004 do danes. Nekateri modeli so zasnovani samo za opazovanje in izvidnice, drugi so sposobni taktičnih napadov na tla. Baykar razvija tudi brezpilotna letala za boj proti drugim zračnim sistemom. Beseda bayraktar v turščini pomeni zastavonoša.

Droni so bili Ukrajini v veliko pomoč
Turški dron Bayraktar TB2 spada med najboljša ukrajinska orožja. Ukrajina jih je decembra 2021 kupila 25 tovrstnih dronov, Turčija pa jih je februarja donirala še 25. Z njimi je Ukrajini uspelo ponovno zavzeti Kačji otok.

Dron Bayraktar TB2 (Foto: Twitter)

Več letal zagotovili tudi ostalim državam
Haluk Bayraktar je v preteklosti za BBC povedal, da “nikoli” ne bodo dobavljali brezpilotnih letal Rusiji in obljubil svojo popolno podporo Ukrajini. Pred tem so iz podjetja slavne drone brezplačno zagotovili več zbiralcem sredstev v Litvi, na Poljskem in v Ukrajini, potem ko so zbrali denar za nakup brezpilotnih letal za ukrajinsko vojsko.

Predstavitev bojnega brezpilotnega letala Bayraktar TB2 v Litvi (Foto: epa)

Turčija hkrati obvod za dobavo kritičnih komponent za proizvodnjo ruskih raket
Po poročanju Reutersa se je marca letos v turškem registru podjetij pojavilo novo podjetje z imenom Azu International Ltd Sti. Podjetje se je opisalo kot veleprodajni trgovec z izdelki IT, teden dni pozneje pa začelo pošiljati ameriške računalniške dele v Rusijo. Sodeč po poročanju medija so ruski carinski zapisi kazali “živahno” poslovanje glede na to, da so ZDA in EU močno omejile prodajo občutljive tehnologije Rusiji zaradi invazije na Ukrajino, mnoga zahodna tehnološka podjetja pa so prekinila vse posle z Moskvo. Azu International, ki ga je soustanovil turški poslovnež Gokturk Agvaz, pa je očitno pomagal zapolniti vrzel v ponudbi, saj je v naslednjih sedmih mesecih podjetje po podatkih ruske carine v Rusijo izvozilo komponente v vrednosti najmanj 20 milijonov dolarjev vključno s čipi ameriških proizvajalcev.

Foto: AZU International

Agvaz pa po poročanju Reutersa upravlja tudu nemškega IT veletrgovca Smart Impex GmbH, ki je pred invazijo pošiljalo ameriške in druge izdelke moskovskemu kupcu, ki je nedavno uvozil blago iz Azu International. Očitke o izvažanju v Rusijo iz Smart Impexa je Agvaz zavrnil zaradi trgovinskih omejitev EU, priznal pa je, da nadaljuje s prodajo v Turčijo, državo nečlanico EU, ki ne uveljavlja večine sankcij Zahoda proti Moskvi. Zatrdil je, da Smart Impex upošteva vse izvozne omejitve in prepovedi proizvajalcev in da ni zaobšel zahodnih sankcij proti Rusiji, o Azu International pa ni želel govoriti.

Dobavni kanali v Rusijo kljub omejitvam še vedno odprti
Azu International je primer, kako so dobavni kanali v Rusijo ostali odprti kljub zahodnim izvoznim omejitvam in prepovedim proizvajalcev. Vsaj 2,6 milijarde dolarjev računalniških in drugih elektronskih komponent je steklo v Rusijo do 31. oktobra, torej v sedmih mesecih, kažejo ruski carinski zapisi. Reuters poroča, da so najmanj 777 milijonov dolarjev teh izdelkov proizvedla zahodna podjetja, katerih čipe so našli v ruskih oborožitvenih sistemih: ameriški Intel Corp, Advanced Micro Devices Inc (AMD), Texas Instruments Inc in Analog Devices Inc. ter nemški Infineon AG.

Ana Horvat