fbpx

Propad civilizacije: Španski levičarji in muslimani v skupnem boju za odvzem katoliške katedrale v Cordobi

Foto: epa

Iz španske Cordobe prihaja vest, kako se za lastništvo katedrale Marijinega vnebovzetja, ki je bila od leta 1236 središče nadškofije v Cordobi, skupaj borijo španski levičarji in muslimanski aktivisti. Španski levičarji so namreč že leta 2013 podpisovali peticijo z naslovom “Platforma za veliko džamijo v Cordobi”, v kateri so zahtevali odvzem katedrale.

V Španiji poteka dolgoletna bitka za odvzem katoliških cerkva, in sicer z namenom, da te ne bi več pripadale vernikom, temveč – prosto po levičarski teoriji  “celotnemu svetu”. Muslimansko zavzemanje cerkva pa ima globoke korenine še iz časa mavrske Španije. Do tega se je opredelil celo nekdanji španski veleposlanik v ZDA Javier Ruperez: “Mi imamo v Cordobi problem … To, kar gledamo, ni samo protikatoliška akcija. To je protizahodna operacija.”

Pritiski za odvzem katedrale in preoblikovanje v džamijo so čedalje hujši
Veliko pomoč pri zavzemanju katoliških cerkva predstavljajo španski socialisti, ki so z muslimanskimi aktivisti pričakovano našli skupen jezik. Tovrstne poteze so povečale zaskrbljenost katoliških dostojanstvenikov, škof Demetrio Fernandez Gonzales iz Cordobe pa je dejal, da so katoliki uspeli s katedralo živeti v miru polnih osem stoletij, sedaj pa se vračajo ideje muslimanov o pravici do katedrale in sanje o odvzemu, pri čemer jim pomoč nudijo tudi stranke politične levice. “Politiki morajo razumeti, da je katedrala last cerkve, oni pa bi si želeli, da postane javna last. To je neke vrste konfiskacija,” je bil kritičen španski škof. Španski levičarji so namreč že leta 2013 podpisovali peticijo z naslovom “Platforma za veliko džamijo v Cordobi”, v kateri so zahtevali odvzem katedrale.

80 odstotkov prebivalcev Molenbeeka sestavljajo Maročani.

Foto: epa

Islamska populacija v Španiji zaradi množičnih in nelegalnih migracij strmo narašča in sedaj predstavlja že štiri odstotke celotnega prebivalstva, zato je znano, da večina pritiskov prihaja od zunaj, finančna pomoč pa iz bogatih arabskih držav.

C. Š.