fbpx

Propadli ustanovitelj kritpoimperija FTX, sicer velik podpornih demokratov, razkošno zapravljal na Bahamih

SBF je užival razkošno življenje na Bahamih (Foto: Twitter)

Ustanovitelj nedavno propadlega kriptoimperija Sam Bankman-Fried je po poročanju tujih medijev na Bahamih živel več kot razkošno, samo petdesetim upnikom dolguje več kot 3 milijarde dolarjev. V zadnjih dveh letih je na Bahamih kupil najmanj 19 nepremičnin v vrednosti skoraj 121 milijonov dolarjev po poročanju tujih medijev. Samo za hrano naj bi porabil tudi po nekaj tisoč dolarjev dnevno.

Za nekdanjega kriptomilijarderja, ki se druži z A-listerji od Toma Bradyja in Gisele Bundchen do Billa Clintona in Tonyja Blaira, živi odhajajoči vodja FTX Sam Bank-Fried izrazito skromno. Nekateri bi morda celo rekli “dolgočasno”. 30-letnik z vzdevkom SBF je vegan, ki spi štiri ure na noč, vozi toyoto corollo in se izogiba dizajnerskim oblačilom namesto skuštranih salonarjev in superg. Verjetno je edino razkošje, ki se mu bo moral odpovedati po propadu FTX , njegov ekskluzivni penthouse v davčni oazi na Bahamih, ki si ga deli z več svojimi privrženci. Večina nakupov FTX so bile luksuzne hiše ob obali vključno s sedmimi etažnimi stanovanji v dragem naselju Albany, ki so stali skoraj 72 milijonov dolarjev. Listine kažejo, da naj bi se te nepremičnine, ki jih je kupila enota FTX, uporabljale kot “prebivališče za ključno osebje” podjetja, piše Reuters.

Sam Bankman-Fried je poleg luksuznih nepremičnin domnevno zapravil tudi na desettisoče dolarjev na teden le za hrano za osebje, ki ga je streglo na Bahamih, preden je njegov kriptoimperij, vreden 32 milijard dolarjev, propadel. Poleg tega je tu njegova več milijonov dolarjev vredna 16 metrska jahta HCB. Milijone naj bi podaril lokalni vladi in bahamskim dobrodelnim organizacijam – zaradi česar so lokalni mediji poročali , da so se “lovke FTX raztegnile daleč po Bahamih”.

Bankman-Fried ni odgovoril na vprašanje, ali je bil njegov nakupovalni pohod na Bahamih plačan s sredstvi strank. Prav tako je zavrnil več prošenj za intervju, vendar so zaposleni v gostinskih lokalih na Bahamih povedali, da je v običajnem lokalu, kjer ljudje povprečno zapravijo 80 dolarjev dnevno, on zapravil 2.500 dolarjev. Delavci so povedali, da je restavracija le ena od številnih lokalnih gostincev, ki redno dostavljajo kosilo za skupne stroške približno 10.000 dolarjev na dan. FTX je zaposloval približno 300 ljudi na otoku, čeprav glede sodne vloge ni bil na voljo celoten seznam zaposlenih, poroča FoxNews.

Sam Bankman Fried (foto: Twitter)

Z njim naj bi v hiši ob oceanu v ekskluzivnem letovišču Albany Resort bival ožji krog vodstvenih delavcev. 600 hektarjev velika zasebna skupnost vključuje marino za ogromne jahte, zasebno šolo in igrišče za golf, ki ga je zasnoval solastnik Ernie Els. Na travniku v osrčju kompleksa je kip bika z Wall Streeta – in brezplačna skulptura Neustrašno dekle s pogledom na Atlantski ocean. Bankman-Fried naj bi živel na vrhu nizke stolpnice v obliki jahte s pogledom na marino, ocean, arhitekturo preostalega kompleksa Forbes je leta 2019 skupnost Albany označila za eno najekskluzivnejših letovišč na svetu. Samov penthouse The Orchid v ekskluzivni skupnosti Albany je zdaj objavljen na trgu za prodajo – 39.500.000 dolarjev.

Na dokumentih ene od ostalih nepremičnin z dostopom do plaže v zalivu Old Fort Bay – zaprti skupnosti, ki je bila nekoč dom britanske kolonialne utrdbe, zgrajene v 17. stoletju za zaščito pred pirati – pa so podpisi staršev Bankman-Frieda, profesorja prava na univerzi Stanford Joseph Bankman, in Barbare Fried. Nepremičnina, kot je navedeno v enem od dokumentov z dne 15. junija, služi kot počitniška hiša.

Starši SBF so si privoščili nepremičnino z dostopom do plaže v zalivu Old Fort Bay (Foto: Twitter)

Na Reutersovo poizvedovanje, zakaj se je par odločil kupiti počitniško hišo na Bahamih in kako je bila plačana: v gotovini, s hipoteko ali s strani tretje osebe, kot je FTX, je tiskovni predstavnik profesorjev dejal le, da je Bankman Fried skušal nepremičnino vrniti FTX.

Upnikov več kot milijon, samo petdesetim dolguje vsaj 3 milijarde dolarjev
Propad borze kriptovalut FTX je po poročanju tujih medijev po uradnih podatkih izgubil vsaj tri milijarde dolarjev. Največjih 50 upnikov z nezavarovanimi terjatvami od FTX terja 3,1 milijarde dolarjev. Največjemu upniku dolgujejo 226 milijonov dolarjev, desetim pa več kot 100 milijonov. To bo izrazito vplivalo na trg in tudi na stranke FTX, ki bodo v  najboljšem primeru verjetno dobile manjši delež svojega denarja vrnjenega vendar šele čez štiri ali pet let, piše Fox News.

Več kot milijon upnikov
Skupno naj bi bilo vseh upnikov več kot milijon, zato bo postopek trajal dlje. FTX naj bi imel sicer 10 milijard dolarjev težko bilanco, a skrbi povzročajo nezavarovana posojila drugemu podjetju istega ustanovitelja Alameda Research, ki naj bi prav tako znašala okrog 10 milijard dolarjev. To ni le slaba, temveč zelo verjetno tudi nezakonita praksa, saj s sredstvi komitentov menjalnice ali banke ne smejo razpolagatibtvegano. FTX je včeraj naročil temeljito revizijo, ki bo razkrila stanje v podjetju in obseg premoženja. To bo ključno za reorganizacijo oziroma prodajo podjetja. FTX ima namreč več kot 100 povezanih ali odvisnih družb, zato bo ugotavljanje dejanskega stanja trajalo.

Tanja Brkić