fbpx

Proračunska kriza: Merklova poudarila, da morajo biti vse strani pripravljene na sprejemanje kompromisov!

Nemška kanclerka Angela Merkel (foto: EPA)

Potem, ko je pred časom nemška kanclerka Angela Merkel izrazila s pismom slovenskega premierja Janeza Janše v katerem je voditelje držav članic EU in voditelje EU pozval k iskanju kompromisne rešitve pri razreševanju proračunske krize, ki jo je povzročila enostranska odločitev EU Parlamenta in Sveta EU, ki sta brez soglasja držav članic EU skušale delitev sredstev iz evropskega proračuna vezati na določbe o “vladavini prava”, ki so po ovinkih omogočale sprožitev 7. člena proti domnevnim kršiteljicam, je sedaj nemška kanclerka poudarila, da je potrebno najti kompromis, ki bo sprejemljiv za vse strani.

“Nekateri pravijo: Ne sprejemajte kompromisov in ne spreminjajte niti vejice in drugi ali isti ljudje pravijo: Ampak prosim, priskrbite nam rešitev,” je v videokonferenci z evropskimi zakonodajalci v ponedeljek, 30. novembra 2020 razkrila nemška kanclerka Angela Merkel.

Kamen spotike po vsem cepetanju in kriljenju z rokami evrokratov in njim podložnih osrednjih medijev ostaja neomajanost Madžarske in Poljske, da ne popuščata pri vsiljevanju določb s strani EU o katerih države članice EU niso soglašale, kar je sam temelj delovanja EU.

Doseganje kompromisov naloga politike
Doseganje kompromisne rešitve je po besedah Merklove “ravno naloga politike, da spremeni očitna neskladja v rešitve s katerimi lahko vsi živijo.” In tu se zdi, bodo morali popustiti tisti, ki vztrajajo pri vsiljevanju tako imenovanih določb o “vladavini prava”, ki so v manj kot tednu dni od napovedi veta s strani Madžarske in Poljske potrdile vse pred čimer sta svarili Poljska in Madžarska.

Komisarka za človekove pravice Dunja Mijatović. (Foto: epa)

Kakor smo že poročali na Nova24TV, je komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović z izjavo, da “bi lahko predlogi madžarske vlade k ustavnim dopolnitvam “spodkopavali demokracijo, vladavino prava in človekove pravice na Madžarskem,” demonstrirala, da je mehanizem vladavine prava in njegova vezava na finančna sredstva zgolj ideološko orodje.

Madžari namreč želijo z ustavnim amandmajem zaščititi pravice otrok in normalno družino. “Madžarska ščiti institucijo zakona, ki je osnovan na sporazumni zvezi med žensko in moškim in ščiti družino kot osnovo na kateri je možno preživetje naroda. Osnova tega razmerja znotraj družine je zakon, kakor tudi odnos med starši in otroki. Oče je moški, mati je ženska,” pravi predlog novega ustavnega amandmaja.

Vse strani bodo morale biti pripravljene na kompromis
Politico izpostavlja trditve Merklove, da bo potreben kompromis z vseh strani. To bo zanimivo opazovati, glede na to, da je madžarski premier Viktor Orban že predlog o evropskem proračunu in pomoči v času koronakrize sprejet na izrednem zasedanju Evropskega sveta med 17. in 21. julijem 2020, označil za kompromisno rešitev. To je bila tudi dogovor na katerega je pristalo vseh 27 voditeljev držav članic EU. Nato pa so začeli v Evropskem parlamentu in Evropskem svetu delati na lastno pest, dokler niso sprovocirali, krize v kateri se trenutno nahaja EU. Zdaj pa pričakujejo, da bosta Madžarska in Poljska klonili pod pritiski ostalih držav članic.

“Zediniti vse države članice je trenutno nekaj, kar je enako težko kot ustvariti kvadraten krog,” se je strinjala tudi Merklova.

Ivan Šokić