fbpx

Protest proti krščanskemu guvernerju v Džakarti se preobrača v verski linč

Protest zoper krščanskega guvernerja (Foto: epa).

Na množičnih protestih v Džakarti se je proti lokalnemu guvernerju, to je Basuki Tjahaja Purnama, zbralo približno 50.000 konservativnih muslimanov, ki pozivajo k njegovemu pregonu zaradi domnevnega žaljenja islama. Najprej se je množica zbrala na molitvi v največji mošeji prestolnice, nato pa so se zgrnili na ulice.

Basuki Tjahaja Purnama je krščanski guverner, znan tudi kot Ahok, ki je septembra užalil muslimane, ko je kritiziral svoje politične nasprotnike, češ da pred februarskimi volitvami zlorabljajo citate iz Korana. Seveda se je pozneje opravičil, a se v tej največji muslimanski državi na svetu ni mogel otresti obtožb bogokletja, ki je v Indoneziji prepovedano. Nekateri protestniki so zahtevali tudi njegovo smrt.

Podoben protest se je zgodil že oktobra, ko se je pred mestno hišo v Džakarti zbralo 10.000 protestnikov. Sovraštvo proti Purnami je tokrat preraslo okvire lokalne skupnosti, saj so se protestom pridružili tudi drugi okraji v državi.

Pozivi k miru bolj malo zaležejo
Predsednik Joko Widodo se je ta teden sestal z verskimi in s političnimi voditelji, javnosti pa so skupaj predali sporočilo proti nasilju, medtem ko je policija skušala prenesti podobno sporočilo s pomočjo molitev in objav v medijih.

Varnost in red zagotavljajo s policijo in vojsko
Za zagotavljanje varnosti je policija na ulice poslala 18.000 policistov, ki naj bi preprečili izbruhe nasilja. “Protesti morajo ostati urejeni in se izogibati anarhiji in čustvom. Upoštevati je treba pravila zakona,” je sporočila lokalna policija na Twitterju. V pripravljenosti je tudi vojska. Nekatera tuja veleposlaništva so objavila opozorila, da se je protestom bolje izogibati.

A. B., STA