fbpx

Protesti proti nasilju policistov. Kaj pa Dallas?

(Foto: epa)

Kljub krvavemu napadu v Dallasu se po ZDA nadaljujejo protesti proti policijskemu nasilju, ki je bilo tudi povod za četrtkovo streljanje na belopolte policiste. Zvrstilo se je tudi več groženj policistom po ZDA. Predsednik Barack Obama je zaradi dogajanja v ZDA za en dan skrajšal obisk v Španiji in bo v kratkem obiskal Dallas.

Protestniki so v San Franciscu ovirali promet, v Denverju ljudje protestno sedijo na ulicah že od četrtka, pohodi so potekali tudi v West Palm Beachu, Fort Lauderdalu in Miamiju na Floridi, v New Yorku se je ponovno zbralo več kot tisoč ljudi in šlo po Manhattnu, protesti pa so potekali tudi v Pittsburghu, Philadelphii in tudi v Salt Lake Cityju v državi Utah.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump je bil z odzivi na dogajanje v minulem tednu presenetljivo zadržan in umirjen.

Newyorška policija je Trumpa zavrnila, ko so predstavniki njegove kampanje policijsko postajo v New Yorku zaprosili, če lahko tam opravi govor. “Če želi, ga bom seznanil z našim delom, vendar pa kandidatom ne bomo nudili priložnosti za fotografiranje,” je dejal tamkajšnji policijski komisar William Bratton.

Pritiski na policiste se stopnjujejo
Položaj je nevaren, saj so policisti še bolj pod pritiskom in nervozni zaradi Dallasa ter zaradi številnih groženj in napadov, ki so jih deležni. V Houstonu so tako policisti usmrtili moškega, ki je grozil, da bo uporabil pištolo.

V Dallasu so zaradi anonimne grožnje posebej zavarovali dve policijski postaji celo z oklepnimi vozili in opravili preiskave, a se je izkazalo, da je šlo za lažno grožnjo. V državi Mississippi, v Chicagu in Wisconsinu so policisti dobili konkretne grožnje in ukrepali. Med drugim so aretirali žensko, ki je na Facebooku grozila, da bo ubila vsakega policista, ki jo bo skušal ustaviti, in moškega, ki je pozival k pokolu belih policistov in njihovih družin.

J.F., STA