fbpx

Protesti proti nasilnemu policistu se spreminjajo v migrantsko ‘veselico’ – zdaj že vzklikajo “Alahu akbar”, ko zažigajo avtomobile

Foto: epa

Policija v Parizu, predvsem v severnih predmestjih, se spopada z izpadi nasilnežev. Številne ulice so neprehodne cone, kar pet predmestij pa je s številnimi podtaknjenimi požari kot vojno območje.

Pet velikih predmestij Pariza se je spremenilo v neprehodne cone za pešce, saj zamaskirani moški že več noči zapored na ulicah povzročajo pravo razdejanje. Tuji mediji celo poročajo, da obstaja bojazen, da bi se nasilje lahko razširilo po vsej državi, saj nemiri v mestu še kar naraščajo.

Protestniki so povzročili že za več milijonov evrov škode, ti pa, kljub številnim aretacijam, ne odnehajo. Policiste so tako napadli kar z molotovkami in težkimi kovinskimi kroglami, ki se uporabljajo v francoski igri petanka (petanque). 

Foto: epa

Foto: epa

Potem, ko so nasilni protestniki pod avtomobile in celo pod invalidski voziček podtaknili požar, je bila policija prisiljena uporabiti tudi orožje. 

Vodja policijskega sindikata Yves Lefebvre pa je dejal: “To, da so nasilneži podtaknili ogenj pod invalidski voziček, je sramota! To se mora končati.”

Poškodovali novinarja
V teh številnih napadih je bil poškodovan tudi novinar francoske televizijske družbe BMTV, saj so se nadenj spravili protestniki.

Foto: epa

Foto: epa

Express poroča, da so najbolj prizadeta področja s strani nasilnih protestnikov Aulnay-sous-Bois, Aulnay, Argenteuil, Bobigny in Tremblay-en-France. Ti so se dvignili, ko je v javnost prišel posnetek policijskega nasilja nad 22-letnim Theom. Incident se je zgodil pred dobrim tednom dni, ko so štirje policisti v stanovanjskem naselju Aulnay-sous-Bois, severno od Pariza, začeli ustavljati mlade in zahtevali, naj pokažejo svoj osebni dokument. Amaterski videoposnetek prikazuje 22-letno žrtev, imenovanega Theo, ki so ga omenjeni policisti aretirali. Toda posamezni deli posnetka razkrivajo, da so policisti domnevno prisilili temnopoltega mladeniča, da se je ulegel na tla, eden od njih pa je domnevno vstavil teleskopsko  palico v fantov anus.

Foto: epa

Foto: epa

Odgovor francoske vlade na zadnje izbruhe pa je, da policiste spremlja 2.600 kamer na delovnem mestu.

Protesti proti nasilnemu policistu pa so prerasli v migrantsko ‘veselico’. V okviru sinočnjih nasilnih izpadov so protestniki že vzklikali “Alahu akbar”, medtem ko so zažigali avtomobile. To vzklikanje v arabščini se je pojavilo v več protestih, med drugim je tudi Marion Le Pen, nečakinja Marine Le Pen, tvitnila, da je slišala, kako so protestniki vpili Alah akbar v Bobignyju:

Marjanca Scheicher