fbpx

Protestniki v Hong Kongu uspeli vdreti v parlament, a so tam pustili denar za popito pijačo

Protesti v Hong Kongu (Foto: Twitter)

V ponedeljek zvečer so se protestniki, ki zahtevajo odhod oblasti Hong Konga s položajev in si prizadevajo za večjo demokratičnost, uspeli vdreti v tamkajšnji parlament. Na dan, ko so obeležili 22. obletnico prehoda tega mesta pod kitajsko upravo, so navdušili svetovno javnost s svojo kulturnostjo. V stavbi parlamenta so namreč pustili denar za popito pijačo, prav tako pa pozvali kolege, naj ne uničujejo kulturne dediščine in knjig.

Protestniki v Hong Kongu so v okviru množičnih protestov, ki so potekali v ponedeljek popoldne uspeli vdreti v stavbo tamkajšnjega zakonodajnega telesa, kjer so med drugim izobesili zastavo iz britanskih kolonialnih časov ter zidove opremili s protikitajskimi grafiti. V stavbi so prav tako odstranili portreta vodje mesta Carrie Lam in kitajskega predsednika Xija Jinpinga. Ameriški predsednik Donald Trump je že izrazil podporo protestnikom, ki se borijo za demokracijo: “Borijo se za demokracijo in menim, da si večina ljudi želi demokracije. Za to se gre.” Dodal je še, da si očitno nekatere vlade ne želijo demokracije, še poroča RT.

V ponedeljek obeležili 22. obletnico predaje Hong Konga Kitajski
Tudi vodja britanske diplomacije Jeremy Hunt je podprl mirne proteste a izrazil mnenje, da je kakršnokoli nasilje nesprejemljivo. Tudi v ponedeljek zjutraj so se prebivalci mirno zbrali ob obeležitvi 22. obletnice predaje Hong Konga Kitajski s strani Velike Britanije. Proteste je spodbudila namera oblasti, da bi olajšale izročanje Kitajski in mestna administracija je že preložila sprejem zakona do nadaljnjega, a protestniki zdaj zahtevajo odhod Lamove s položaja. Policija je proti protestnikom uporabila tudi solzivec.

Protesti v Hong Kongu (Foto: Twitter)

Protestniki navdušili svetovno javnost s svojo kulturnostjo
Kot poroča RT, so protestniki prav tako presenetili svetovno javnost, ki spremlja proteste, s svojim kulturnim obnašanjem. V stavbi parlamenta so namreč namestili obvestila, ki protestnike odvračajo od uničevanja kulturnih objektov, knjig, prav tako pa opozarjajo, naj se med protesti ne krade. Sporočila so pozvala protestnike tudi k temu, da v tamkajšnji kantini pustijo denar za pijačo in v hladilniku se je dejansko pojavila košarica, kamor so odlagali denar za popito pijačo.

Rok Krajnc