Protestniki v Hong Kongu uspeli vdreti v parlament, a so tam pustili denar za popito pijačo

Protesti v Hong Kongu (Foto: Twitter)

V ponedeljek zvečer so se protestniki, ki zahtevajo odhod oblasti Hong Konga s položajev in si prizadevajo za večjo demokratičnost, uspeli vdreti v tamkajšnji parlament. Na dan, ko so obeležili 22. obletnico prehoda tega mesta pod kitajsko upravo, so navdušili svetovno javnost s svojo kulturnostjo. V stavbi parlamenta so namreč pustili denar za popito pijačo, prav tako pa pozvali kolege, naj ne uničujejo kulturne dediščine in knjig.

Protestniki v Hong Kongu so v okviru množičnih protestov, ki so potekali v ponedeljek popoldne uspeli vdreti v stavbo tamkajšnjega zakonodajnega telesa, kjer so med drugim izobesili zastavo iz britanskih kolonialnih časov ter zidove opremili s protikitajskimi grafiti. V stavbi so prav tako odstranili portreta vodje mesta Carrie Lam in kitajskega predsednika Xija Jinpinga. Ameriški predsednik Donald Trump je že izrazil podporo protestnikom, ki se borijo za demokracijo: “Borijo se za demokracijo in menim, da si večina ljudi želi demokracije. Za to se gre.” Dodal je še, da si očitno nekatere vlade ne želijo demokracije, še poroča RT.

V ponedeljek obeležili 22. obletnico predaje Hong Konga Kitajski
Tudi vodja britanske diplomacije Jeremy Hunt je podprl mirne proteste a izrazil mnenje, da je kakršnokoli nasilje nesprejemljivo. Tudi v ponedeljek zjutraj so se prebivalci mirno zbrali ob obeležitvi 22. obletnice predaje Hong Konga Kitajski s strani Velike Britanije. Proteste je spodbudila namera oblasti, da bi olajšale izročanje Kitajski in mestna administracija je že preložila sprejem zakona do nadaljnjega, a protestniki zdaj zahtevajo odhod Lamove s položaja. Policija je proti protestnikom uporabila tudi solzivec.

Protesti v Hong Kongu (Foto: Twitter)

Protestniki navdušili svetovno javnost s svojo kulturnostjo
Kot poroča RT, so protestniki prav tako presenetili svetovno javnost, ki spremlja proteste, s svojim kulturnim obnašanjem. V stavbi parlamenta so namreč namestili obvestila, ki protestnike odvračajo od uničevanja kulturnih objektov, knjig, prav tako pa opozarjajo, naj se med protesti ne krade. Sporočila so pozvala protestnike tudi k temu, da v tamkajšnji kantini pustijo denar za pijačo in v hladilniku se je dejansko pojavila košarica, kamor so odlagali denar za popito pijačo.

Rok Krajnc

  • Morala

    Slovencem primanjkuje takšnega poguma, znamo le jamrati!

  • Van Der Waals

    UPAM DA JIH GNILA KOMUNISTIČNA KITAJSKA PUSTI PRI MIRU!!!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!