fbpx

Protestniki zmagali – romunska socialistična vlada umika odlok, ki dovoljuje korupcijo

Foto: epa

Potem, ko so se Romuni pet dni zapored množično udeleževali največjih shodov proti vladi po letu 1989, ko so dosegli padec režima Nicolaeja Ceausescuja, so dosegli še eno zmago: romunska vlada bo po napovedih danes umaknila sporni odlok, ki otežuje pregon določenih korupcijskih dejanj.

Umik odloka je napovedal romunski premier Sorin Grindeanu, ki je dejal, da se je za ta korak – čeprav je še dan pred tem zatrjeval, da bo odlok ostal v veljavi – odločil zato, ker Romunije ne želi deliti. Čeprav je jasno, da je bila v tem primeru Romunija več kot enotna – protestirali so pet dni zapored, vsak dan je bilo na ulicah in trgih na tisoče protestnikov – a nikoli manj kot 100 tisoč.

Na proteste so svoji starši vzeli tudi otroke. Tale deček na očetovih ramenih drži napis "Tatovi". Slika je nastala 4.2.2017 ob množičnih protestih v Bukarešti. Foto: epa

Na proteste so starši vzeli tudi otroke. Deček na očetovih ramenih drži napis z napisom: “Tatovi”. Slika je nastala 4. februarja 2017, ob množičnih protestih v Bukarešti. Foto: epa

Sporni odlok je socialno-liberalna vlada sprejela v torek, veljati je začel takoj. Šokirani Romuni so nemudoma vstali in začeli množično protestirati proti ukrepu, po katerem bi se lahko več politikov izognilo kazenskemu pregonu, več korupcijskih dejanj pa ne bi bilo več kaznivih.

Množični protest v romunskem mestu Temišvar 4.2.2017. Foto: epa

Množični protest v romunskem mestu Temišvar, 4. februar 2017. Foto: epa

Zaporna kazen bi bila po sprejetem ukrepu zagrožena le, če bi pri tem nastala škoda v vrednosti najmanj 200 tisoč romunskih levov, kar je približno 44 tisoč evrov.

Množični protest v Bukarešti 4.2.2017. Foto: epa

Množični protest v Bukarešti, 4. februar 2017. Foto: epa

Kritiki menijo, da je vlada tako hitro sprejela sklep zato, da bi pred pregonom zaščitila predsednika levičarske stranke PSD, Liviuja Dragneo. Proti njemu sojenje sicer že poteka, obtožen pa je zlorabe položaja, v katerem naj bi nastala škoda v višini 22 tisoč evrov, poroča STA.

M. S.