fbpx

Protestniška skupina, ki spodbuja proteste po Nemčiji, pod nadzorom obveščevalnih služb

Querdenken protesti 2 (Foto: epa)

Obveščevalne službe v Nemčiji spremljajo protestniško skupino, ki na silvestrovo poziva k zborovanju proti covidu, poročajo mediji. Skupina “Querdenken 711” je pogonska sila gibanja. Vodilna nemška revija Der Spiegel je poročala, da je podružnica Državnega urada za zaščito ustave v Stuttgartu – državne nemške varnostne agencije – pričela skupino in njene izpostave opazovati. Uradnike naj bi na skupino in njene privržence opozorili pozivi k množičnemu shodu proti covid ukrepom.

“Querdenken 711”, skupina s sedežem v Stuttgartu, naj bi že mesece spodbujala proteste po vsej državi. Novembra je policija z vodnimi topovi in poprom razpršila na tisoče protestnikov proti omejitvam v Berlinu.

Ministrstvo za notranje zadeve in državni urad za zaščito ustave sta zaskrbljena, ker naj bi obstajalo dovolj indicev, da skupino postopoma prevzemajo skrajneži. Notranji minister Thomas Strobl je v sredo dejal, da znotraj gibanja obstajajo “dovolj tehtni znaki za ekstremistične tendence“.

Nemčija uvaja stroge ukrepe
Nemška kanclerka Angela Merkel je medtem podprla “trši lockdown” v prazničnem obdobju, ki so ga predlagali člani Nacionalne akademije znanosti. V sredo je v Bundestagu dejala, da mora država narediti vse, da se izogne eksponentni rasti okužb. Med predlaganimi ukrepi je zaprtje trgovin po Božiču vsaj do 10. januarja.

Foto: epa

Vendar je zagovarjala tudi svoj prožen, mehkejši pristop k spopadanju s pandemijo koronavirusa in izjavila, da se je država izognila ukrepom v slogu “diktature”. Nemčija je uporabila tako imenovani “lockdown lite”, da bi se izognila popolni zaustavitvi gospodarstva. Število smrtnih primerov, povezanih s koronavirusom, je v sredo v Nemčiji doseglo novo najvišjo vrednost, saj jih je umrlo 590, kar pomeni, da je skupno število smrtnih žrtev zdaj že skoraj 20 tisoč.

Aleš Ernecl