fbpx

Protiofenziva ukrajinskih sil onemogoča hitro napredovanje ruske vojske

Ukrajinski raketni sistem v bližini Harkova. (Foto: epa)

Ruska vojska je okrepila obstreljevanje na jugu Ukrajine, vendar pa jim ukrajinske enote onemogočajo napredovanje. Ukrajinska protiofenziva povzroča paniko med ruskimi vojaki. 

Rusi ohranjajo zajete pozicije na fronti, ne zmorejo pa osvojiti novih območij, zato se osredotočajo na obstreljevanje s topništvom in minometi. V ponedeljek je ruska vojska dvakrat napadla ukrajinske položaje v Mikolajivski oblasti, in sicer s pomočjo helikopterjev Mi-24, poroča Polska Agencja Prasowa.

Okupatorska vojska je prav tako s topništvom in raketometi obstreljevala več krajev. Posledično so bili ranjeni vsaj štirje civilisti. V Nikolajevu in na predmestju so utrpela poškodbe stanovanjska naselja in industrijski kompleksi. Poškodovan je bil mlin, mesnopredelovalni obrat, vodovodni sistem in številni domovi. Uspešna protiofenziva ukrajinskih oboroženih sil pa je napadalce celo prisilila v umik iz vasi Mikolajivka. To se nahaja na severu Hersonske oblasti.

Samovozeči večcevni raketomet MLRS (Foto: Wikimedia commons)

Skladno z informacijami Operativnega poveljstva jug (ukrajinskih oboroženih sil), so razmere zasejale paniko v ruskih enotah na tem območju. Ukrajinski topniški in raketni napadi so na jugu države pokončali 78 vojakov, uničili osem tankov, dve havbici, dva raketna sistema Grad, pet oklepnikov in dva vojaška tovornjaka.

Domen Mezeg