fbpx

Prva velika zmaga za špansko protiimigrantsko stranko Vox!

Santiago Abascal (Foto: Facebook)

Tudi Španci imajo očitno dovolj invazije nelegalnih muslimanskih migrantov, vzhajajoča zvezda španskega političnega prostora, protiimigrantska stranka Vox, je doživela svoj prvi velik preboj: na regionalnih volitvah v Andaluziji je pridobila kar 12 sedežev v regionalnem parlamentu!

Stranka Vox je bila ustanovljena leta 2014, zaradi doslednih protiimigrantskih stališč pa jo nasprotniki pogosto obkladajo z žaljivkami, da gre za fašistično, skrajno-desničarsko ali pa antiislamsko stranko. Vodja stranke Santiago Abascal meni, da je nedaven skokovit porast podpore rezultat zagovarjanja stališč, s katerimi se strinjajo milijoni Špancev. V nedeljo pa je kot prva desničarska stranka v več desetletjih osvojila sedeže v regionalnem parlamentu v Andaluziji, poroča portal Voice of Europe.

Andaluzija (Foto: Facebook)

Socialistična stranka izgubila večino, bo Andaluziji zavladala desnica?
Socialistična stranka, ki je vladala Andaluziji 36 let, je ob 33 doseženih sedežih še vedno vodeča stranka, kljub temu pa ji ni uspelo osvojiti večine. Glede na to obstaja možnost, da bo sklenjena koalicija med drugouvrščeno konservativno Ljudsko stranko (PP), desnosredinsko Državljansko stranko in stranko Vox – te tri stranke skupaj bi namreč predstavljale večino v parlamentu. Pri osupljivem rezultatu stranke Vox gre le še za eno v seriji zmag strank v Evropi, ki nasprotujejo množičnim in nenadzorovanim imigracijam.

Vox (Foto: Facebook)

J. Ž.