fbpx

Prvi dokazi o ruskih vojnih zločinih v regiji Harkov – med zasedbo vasi mučili civiliste

Preiskovanje vojnih zločinov se bo še naprej preiskovalo in preganjalo na nacionalni ravni (foto: Twitter)

Ukrajinsko generalno tožilstvo preiskuje morebitne vojne zločine v nedavno osvobojeni severovzhodni vasi, so v ponedeljek sporočili na družbenih omrežjih. Po poročanju tujih medijev so v vasi v regiji Harkov našli trupla štirih mučenih civilistov, preiskovanje vojnih zločinov se bo še naprej preiskovalo na nacionalni ravni.

V nedeljo so organi pregona povedali, da so odkrili trupla štirih mučenih civilistov v manjši vasi Zaliznični v regiji Harkov. Predhodna preiskava je pokazala, da so žrtve ubili pripadniki ruske vojske med zasedbo vasi. Teh trditev ni bilo mogoče neodvisno preveriti, je pa ameriški The Washington Post objavil poročilo o usmrtitvi civilistov v vasi Zaliznični.

Ko je Ukrajina v veliki protiofenzivi, ki se je začela prejšnji teden, ponovno prevzela nadzor nad Zalizničnim, so se “lokalni prebivalci obrnili na organe pregona in sporočili, da so ruski vojaki ubili njihove sovaščane,” je v izjavi na Facebooku zapisal urad ukrajinskega generalnega tožilca. Trupla so poslali na forenzično analizo, je dejal. Čeprav Rusi trdijo, da ciljajo na vojaško infrastrukturo, število civilnih žrtev narašča. Ruske sile so bombardirale stanovanjske komplekse, bolnišnice in nakupovalno središče. V Buči, nekaj kilometrov zahodno od Kijeva, je The New York Times dokumentiral mučenje, posilstvo in usmrtitev civilistov s strani ruskih vojakov. Lokalni prebivalci naj bi novinarjem povedali, da so Rusi uvedli policijsko uro po 18. uri, po kateri je treba sedeti v temi. Ena od lokalnih prebivalk naj bi govorila o dveh sovaščanih, ki sta zvečer popivala v vasi, naslednje jutro pa naj bi ju našli mrtva s strelnimi ranami.

V nedeljo so se ruske sile maščevale Ukrajini za njene pridobitve na vzhodu in udarile po kritični infrastrukturi ter prekinile oskrbo z elektriko in vodo, so povedale ukrajinske in ameriške oblasti. Preiskave vojnih zločinov so zelo otežene zaradi birokratskih zapletov in ​​izpostavljanju nevarnosti na aktivnem vojnem območju. Proces se lahko tudi precej zavleče: preiskovalci, ki se ukvarjajo z rusko-gruzijsko vojno iz leta 2008, so za naloge za prijetje zaprosili šele letos, pišejo tuji mediji.

Foto: twitter

Posledice vojne bo občutil cel svet
V ponedeljek je ukrajinski generalni tožilec Andrij Kostin poudaril potrebo po pozivanju ruskih vojaških in političnih voditeljev na odgovornost. “Vzpostavitev mednarodnih mehanizmov odgovornosti je globalna zaveza, ki jo moramo vsi prevzeti,” je dejal v objavi na Telegramu, saj bo po njegovih besedah ta vojna imela daljnosežne posledice ne le za Ukrajino, ampak tudi za Evropo in ves svetovni red. Kostin je zagotovil, da bo Ukrajina še naprej preiskovala in preganjala vojne zločince na nacionalni ravni.

Ana Horvat