fbpx

Prvi primer spolnega prenosa zike z ženske na moškega

Foto: Pixabay

V ZDA so v zadnjem primeru prenosa zike zabeležili prvi primer spolnega prenosa virusa zika z ženske na moškega. V vseh dosedanjih primerih spolnega prenosa pa so moški okužili svoje partnerice.

V zadnjem primeru, ki so ga zabeležili na območju New Yorka, se je ženska, stara med 20 in 30 let, vrnila z območja, kjer je virus endemičen. Po spolnem odnosu z moškim, ki ni potoval z njo, so okužbo diagnosticirali pri obeh, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ugotovitev je v nasprotju z dosedanjim prepričanjem, da lahko virus prek spolnega odnosa prenašajo le moški. Takšne primere so po poročanju ameriškega časnika New York Times doslej zabeležili v 11 državah.

Nevarnosti virusa zika
Virus zika, ki ga prenašajo nekatere vrste komarjev, je nevaren predvsem za nosečnice, saj lahko rodijo otroka z mikrocefalijo. Tak otrok ima precej manjšo glavo in možgane, kot jih ima zdrav otrok. Znanstveniki so poleg tega potrdili, da okužba z virusom lahko povzroči nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom. Odkrili pa so tudi povezavo med ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo.

I.K.,STA