fbpx

Prvi upnik Agrokorja sprožil izvršbo. Se največji hrvaški družbi obeta nenaden stečaj?

Ivica Todorić (foto: STA)

Največji distributer potrošniškega blaga v regiji, hrvaški Orbico, je sprožil izvršbo, s katero od koncerna Agrokor terja deset milijonov kun (1,35 milijona evrov), saj ta ne nadzoruje več svojih plačil. Lastnik Orbica Branko Roglić, ki je tudi častni slovenski konzul na Hrvaškem, je dejal, da od decembra lani ne pošilja več blaga v Konzum.

Branko Roglić je danes potrdil, da ima Agrokor 1,6 milijona evrov obveznosti do Orbica, večinoma za cigarete. “Agrokor ne nadzoruje več plačil,” je pojasnil za portal Index.hr. Čeprav dolg Agrokorja do Orbica ni med večjimi, na Hrvaškem ocenjujejo, da bi lahko Roglićeva poteza sprožila plaz izvršb, kar bi bil dodatni pritisk na likvidnost Agrokorja in bi družbo lastnika Ivice Todorića lahko privedlo v stečaj.

Agrokor ima več kot dve milijardi evrov obveznost do dobaviteljev, bonitetna agencija Moody’s pa je v sredo ravno zaradi omejene likvidnosti koncerna njegovo oceno znižala z B3 na Caa1, obeti pa ostajajo negativni. Znižanje bonitetne ocene je negativno vplivalo na Agrokorjeve obveznice, katerih cena na berlinski borzi je danes padla na približno četrtino nominalne vrednosti.

V Agrokorju ponarejali dokumentacijo?
Največji hrvaški dobavitelji Agrokorja so se v sredo zvečer v Zagrebu sestali z ruskimi bankirji iz Sberbanke in VTB banke, ki sta največji upnici koncerna. Neuradno naj bi poskusili pomiriti dogajanje v Agrokorju, ker naj bi se stanje počasi izmikalo nadzoru. Pričakujejo, da bodo imeli do začetka naslednjega tedna pripravljen osnutek rešitev za Agrokor. TB banka je v sredo potrdila, da so bile odkrite določene nepravilnosti pri vodenju finančne dokumentacije v Agrokorju, hrvaška opozicija pa je nato zahtevala odgovornost ministra za finance Zdravka Marića, ki je v vlado prišel z direktorskega položaja Agrokorja. Marić je že zanikal, da bi sodeloval pri oblikovanju finančnega poslovanja podjetja.

VTB banka je v sredo zvečer, potem ko so nekateri mediji navajali, da je podpredsednik VTB Jurij Solovjev govoril o ponarejanju finančne dolukentacije v Agrokorju, v sporočilu poudarila, da je šlo za nepravilnosti, ne za ponarejanje dokumentacije. Hrvaška vlada naj bi s svoje redne seje v petek poslala predlog zakona o reševanju sistemsko pomembnih družb, ki so ga v sosedni državi že poimenovali Lex Agrokor.

C. Š., STA