fbpx

Prvič po 115 letih imajo sneg

Težave s snegom na Japonskem (foto: Twitter)

Azijo te dni pestijo sneg, sodra in rekordno nizke tepmerature, zaradi katerih je samo na Tajvanu umrlo 85 ljudi, o smrtnih žrtvah pa poročajo tudi drugod. Na Kitajskem so zabeležili najnižje temperature, odkar jih sploh merijo, v Hong Kongu so zaradi mraza zaprli šole, na japonskem otoku Amami pa so dočakali prvi sneg po 115 letih.

V Taipeiju so v nedeljo zabeležili štiri stopinje celzija, kar se sicer ne sliši tako malo, a gre za najnižjo izmerjeno temperaturo v zadnjih 44 letih. O velikem mrazu in smrtnih žrtvah pa poročajo tako iz Taipeija kot tudi iz Japonske, Kitajske in Hongkonka.

Na japonskem otroku Amami sneg po 115 letih
Večina smrti je posledica podhladitev ali težav s srcem ob nenadnem padcu temperature. Na japonskem subtropskem otoku Amami so zabeležili prvi sneg po 115 letih, na Kitajskem pa so zabeležili najnižje temperature, odkar merijo temperaturo. V Notranji Mongoliji so zabeležili celo minus 46,7 stopinj Celzija.

Prvi sneg po 115 letih na otoku Amami (foto: Twitter)

Prvi sneg po 115 letih na otoku Amami (foto: Twitter)

Zaradi odpovedanih letov obtičalo 90.000 turistov
V  Hong Kongu so zaradi najnižjih temperatur v zadnjih 60 letih zaprli vrtce in osnovne šole, zaradi vremenskih razmer pa so prekinili tudi stokilometrski ultramaraton, potem ko se je več tekmovalcev poškodovalo med vzponom.

Na južnokorejskem letoviškem otoku Jeju je obtičalo okoli 90.000 turistov, saj je bilo zaradi najhujšega sneženja v zadnjih 30 letih tamkajšnje letališče več dni zaprto. Odpovedanih je bilo več kot 1100 letov.

M. G., STA