fbpx

Prvo veliko televizijsko soočenje med Trumpom in Clintonovo

Foto: epa

Kandidata za predsednika ZDA Hillary Clinton in Donald Trump se bosta na ameriški univerzi Hofstra blizu New Yorka pomerila na prvem od treh televizijskih soočenj. 

Soočenje bo spremljala televizija NBC in bo razdeljeno v tri tematske sklope: blaginjo, smer ZDA in varnost.

Politični analitiki ocenjujejo, da bo to za oba kandidata pomembno soočenje, na katerem bosta morala vsak na svoj način prepričati volivce. Clintonova bo morala dokazati, da je resnicoljubna, Trump pa pomiriti skrbi, da bi lahko uporabil jedrsko orožje.

Volivci že trdno odločeni o svojem favoritu
Javnomnenjske ankete se pred soočenjem počasi obračajo v prid Clintonovi, zato analitiki menijo, da mora predvsem paziti, da ne bo po nepotrebnem škodila sama sebi. Po zadnji anketi ameriške tiskovne agencije, ki je izmerila negativno mnenje o obeh kandidatih, ima o Trumpu negativno mnenje 61 odstotkov volivcev, o Clintonovi pa 56 odstotkov.

A ankete drugih medijskih hiš kažejo drugačno sliko. Po večini anket sta Clintonova in Trump izenačena, na nekaterih pa vodi Trump. Za jasen rezultat bomo morali počakati do volitev.

Ankete kažejo, da tako nepriljubljenih kandidatov za ameriškega predsednika že dolgo ni bilo. Po ocenah ameriške tiskovne agencije je 85 odstotkov volivcev že trdno odločenih, za koga bodo 8. novembra oddali svoj glas, čeprav si po soočenjih lahko premislijo.

M. P., STA