fbpx

Puidgemont in štirje katalonski ministri so se predali belgijskim oblastem

Nekdanji katalonski voditelj Carles Puigdemont. (Foto: epa)

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont in štirje katalonski ministri, ki so skupaj z njim v Bruslju, so se danes dopoldne prostovoljno predali belgijskim oblastem. Popoldne jih bo zaslišal preiskovalni sodnik, ki mora do ponedeljka zjutraj odločiti, ali bo zanje odredil pripor ali jih bodo izpustili, je sporočilo belgijsko tožilstvo.

Puigdemont se je davi skupaj z ministri Antonijem Cominom, Claro Ponsati, Lluisom Puigom in Meritxell Serret na eni od policijskih postaj v Bruslju predal belgijskim oblastem, ki so jim odvzele prostost. Popoldne jih bo zaslišal preiskovalni sodnik.

Ta mora do ponedeljka, do 9.17, odločiti, ali bodo za Puigdemonta in ministre odredili pripor ali jih bodo izpustili, poroča belgijski časnik Le Soir.

Španska sodnica Carmen Lamela je v soboto izdala za odstavljenega katalonskega predsednika in štiri prav tako odstavljene katalonske ministre evropski nalog za prijetje in predajo. Gre za sodno odločbo, ki jo ena od držav članic EU izda in pošlje drugi državi članici z namenom, da se oseba, ki je navedena v nalogu, aretira in preda državi, ki je nalog izdala. Organom pregona omogoča aretacijo osumljencev brez dolgotrajnih postopkov tradicionalnega izročanja.

Belgijsko pravosodno ministrstvo je v soboto sporočilo, da je v skladu z evropsko zakonodajo končno odločitev treba sprejeti v 60 dneh oz. v posebnih okoliščinah v 90 dneh. Do izročitve peterice Španiji bi tako lahko trajalo do tri mesece.

D. Č.