fbpx

Putin prijel ministra za gospodarstvo zaradi korupcije – gre za primer discipliniranja političnega nasprotnika?

Foto: epa

Ruski minister za gospodarstvo je osumljen prejemanja podkupnine v zvezi z nakupom deleža v naftnem podjetju, kar je prvi takšen primer od leta 1991. Če bo obtožen, mu grozi kar 15 let zaporne kazni. V ruskih medijih je bil primer zelo odmeven in se ga prikazuje kot primer boja proti korupciji.  

Ruski minister za gospodarstvo Alexei Ulyukayev, bo po vsej verjetnosti pristal za zapahi, in sicer zaradi prejema podkupnine v višini 2 milijonov dolarjev, kar je ugotovil tamkajšnji preiskovalni odbor, ki je zadolžen za področje korupcije. Takšen dogodek je prvi vse od leta 1991 naprej, poroča BBC. Tudi v Sloveniji je gospodarska kriminaliteta pereč problem, in sicer na področju bančništva.

Podatke o osumljenem pridobili na podlagi elektronskega nadzora
Omenjeni politik naj bi grozil, da bo oviral Rosneft pri prevzemu 50% deleža državnega podjetja Bashneft, ki prav tako trguje z nafto. Ta minister naj bi prejel podkupnino zato, da bi podal pozitivno oceno posla podjetja Rosneft. Podatki o nepravilnem ravnanju so bili pridobljeni s pomočjo elektronskega nadzora, med drugim tudi telefonskim prisluškovanjem. Aretacija je bila zelo odmeven dogodek v ruskih medijih, ki so ga razglasili kot primer “boja proti korupciji”. Če bo njegova krivda na sodišču dokazana lahko prejme med 8 in 15 let zaporne kazni.

Bil je že namestnik predsednika Ruske centralne banke
Šestdesetletni Ulyukayev je sicer postal minister za gospodarstvo leta 2013. Pred tem je leta 2004 postal namestnik predsednika Ruske centralne banke. Oktobra je sicer Rosneft – gigant, ki ga nadzira ruska oblast, kupil 50% Bashnefta za 5 milijard dolarjev. Bashneft je bil eno največjih ruskih državnih podjetij, ki se ukvarjajo z nafto.

Ekonomski liberalci nasprotujejo potezam ruske vlade
Zadnje čase Rusija preživlja hudo ekonomsko krizo predvsem zaradi padca cen surove nafte, zato se je njena oblast že odločila prodati nekaj državnih podjetij zasebnim lastnikom, da bi tako napolnila proračun, vendar pa je bila prodaja Bashnefta poleti prekinjena zaradi spora glede tega, kdo naj bi ga prevzel. Stvar je dobila nove razsežnosti v prejšnjem mesecu, ko je Ulyukayev obljubil, da bo celotno vsoto, ki jo bo izplačal Rosneft poslal v proračun Rusije. Ekonomski liberalci, med katere spada tudi omenjeni minister, so sicer ostro nasprotovali temu, da bi podjetja v državni lasti lahko pridobila delež v drugem naftnem državnem podjetju.

Tudi pri nas velik problem korupcija, in sicer v bančništvu, bodo koga zaprli podobno kot v Rusiji?
Pred nekaj meseci je kriminal v gospodarstvu tudi pri nas dvignil kar precej prahu. “Med prioritetami slovenske policije ostaja boj proti bančni kriminaliteti. Do konca julija je policija skupno zaznala in evidentirala 236 kaznivih dejanj s področja bančne kriminalitete. 161 kaznivih dejanj so že obravnavali, skupna škoda vseh evidentiranih kaznivih dejanj pa naj bi presegala milijardo evrov.”

Domen Mezeg