fbpx

Putin s svojim odzivom posredno priznal likvidacijo Gruzijca sredi Berlina, sledil je mlačen odziv Nemčije

Angela Merkel in Vladimir Putin (foto: epa)

Umor Gruzijca, ki se je zgodil avgusta v Berlinu, je dobil nove razsežnosti. Potem, ko je Nemčija zaradi suma vpletenosti tajne službe GRU v likvidacijo izgnala dva ruska diplomata, je ruski avtoritarec Vladimir Putin komentiral, da je žrtev bandit, kar najverjetneje predstavlja hladnokrvno priznanje krivde.

Umor 40-letnega gruzijskega državljana Zelimkhana Khangoshvilija, ki se je avgusta zgodil sredi belega dne v Berlinu, dobiva nove razsežnosti. Kot smo na Nova24TV že poročali, se je žrtev v drugi čečenski vojni borila proti Rusom, morilec pa je bil 40-letni ruski državljan, po vsej verjetnosti pripadnik obveščevalne službe GRU. Nemčija je zaradi dogajanja že izgnala dva ruska diplomata, a se kanclerka Angela Merkel zaradi svojega razmeroma neodločnega odziva sooča z ostrimi kritikami. Pred nekaj dnevi je namreč umor komentiral ruski avtoritarec Vladimir Putin, ki je žrtev likvidacije označil za bandita, ki naj bi po njegovih besedah načrtoval napade. Njegov odziv je požel veliko ogorčenja, saj gre najverjetneje za hladnokrvno priznanje krivde za likvidacijo, s čimer je močno osramotil Nemčijo.

Morilec se je skušal infiltrirati v CDU
Bild zdaj poroča, da se je morilec GRU pridružil še kot študent, v Nemčiji pa se je skušal infiltrirati v CDU, kjer bi zastopal interese Rusije pri projektu Severni tok 2.

Potek drugega severnega toka (shema: Nordic Stream 2)

Nekdanji politik CDU Bernd Schmidbauer, ki je bil v času kanclerja Helmuta Kohla zadolžen za tajne službe, je bil v svojem odzivu oster: “Putin je ponižal Merklovo!” Komentiral je še, da je situacija na področju tajnih in obveščevalnih služb pod Merklovo slabša kot slaba, Putinov odziv pa bi moral imeti posledice. Kot njegove besede navaja Merkur, bi v času Kohla nekdo takoj odletel v Moskvo in govoril direktno s Kremljem, prav tako pa bi moral biti na zagovor poklican tudi ruski veleposlanik. Dogajanje je komentiral tudi strokovnjak za varnostna vprašanja Boštjan Perne, ki je na družbenem omrežju Twitter zapisal: “Ruske službe delajo vse bolj intenzivno in v določenih primerih izvedejo tudi likvidacije. Pri takšnem delovanju Rusija ni osamljena, da se razumemo. Je pa amatersko, da v zadnjem času vse pogosteje ujamejo ali razkrijejo likvidatorje. Si predstavljam, da je Putin zelo slabe volje.”

Slika je simbolična (Foto: iStock)

GRU je bila v zadnjih letih vpletena v številne odmevne zločine na evropskih tleh
V zadnjih letih so bili agenti GRU domnevno vpleteni v številne odmevne primere, med drugim so leta 2018 v Moldaviji obsodili nekdanjega poslanca, ki je vohunil za rusko stran, sodišče pa je odkrilo tudi, da je bil pripadnik GRU. Nedavno sta bila v odsotnosti v Črni gori obsojena še dva pripadnika GRU, Edvard Šišmakov in Vladimir Popov, in sicer zaradi svojega sodelovanja pri spodletelem državnem udaru leta 2016. Leta 2015 naj bi agenti GRU prav tako poskušali zastrupiti bolgarskega trgovca orožja Emilijana Gebreva, in to z enakim strupom, kot so ga pozneje uporabili pri likvidaciji Sergeja Skripala. Prejšnji mesec so v Beogradu kamere posnele agenta GRU, ki je izročal denar upokojenemu srbskemu vojaškemu oficirju, oblasti pa so že potrdile avtentičnost videoposnetka. Španske oblasti sumijo, da so bili agenti Enote 29155 vpleteni tudi v dogajanje na katalonskem referendumu o neodvisnosti.

Rok Krajnc