Putin: Sirija je osvobojena, čas je, da se migranti vrnejo nazaj domov!

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je izjavil, da bi se zdaj, ko je bila Sirija osvobojena izpod teroristov, morali migranti sirskega rodu vrniti nazaj v svojo domovino in pomagati pri obnovitvi države. 

Razmere v Siriji se postopoma spreminjajo. Sirske oborožene sile so s pomočjo osvobodile skoraj celotno ozemlje izpod vladavine teroristov, je opozoril Putin in napovedal, da bo Moskva pomagala pri obnovitvi svetih mest, tako sirskih kristjanov kot tudi muslimanov in Judov. “Pomagali bomo tudi pripadnikom drugih ver, vključno z muslimani, saj se zavedamo, da so tudi oni trpeli v rokah banditov, teroristov in radikalcev,” je dejal Putin in dodal, da bo Rusija pomagala tudi Judom, saj je že več organizacij  zaprosilo za pomoč pri obnovi judovskih svetišč.

Foto: epa

Vzpostavitev mirnega življenja pomembna za njihovo vrnitev domov
Po Putinovih besedah bo posebna delovna skupina, ki sta jo ustanovili Ruska pravoslavna cerkev in Rimskokatoliška cerkev, oblikovala seznam uničenih templjev v Siriji, da se bodo lažje začele priprave za njihovo obnovo. “Vrnitev krščanske populacije kot tudi migrantov drugih ver bi lahko igrala ključno vlogo pri obnovitvi mirnega življenja na z vojno razdejanem območju,” je poudaril Putin in dodal, da je vzpostavitev mirnega življenja izjemno pomembna, da se lahko ljudje čim prej vrnejo v svoje domove.

“Od sirskih migrantov, ki so prejeli tako denar kot tudi možnost bivanja na Zahodu, ni pričakovati, da bodo kar tako spakirali in zapustili prostor, kjer se zanje cedita med in mleko,” je po navedbah Speise poudaril Putin in dodal, da se očitno voditelji s tem dejstvom težko sprijaznijo.

N. Ž.