Putin: Sirija, nasvidenje, mi smo svoje opravili

Vladimir Putin (Foto: epa).

Rusi zaključujejo z vojaško misijo v Siriji. Vpletenost ruske vojske v sirski konflikt se končuje nenadoma in brez vnaprejšnjega opozorila – tako, kot se je tudi začela. Ruska stran svojo odločitev pojasnjuje z dejstvom, da so zastavljene naloge v Siriji opravili.

“Naloga, ki jo je prejelo ministrstvo za obrambo z oboroženimi silami, je bila izpolnjena,” je dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Rusi naj bi se iz Sirije umaknili iz dveh razlogov: z umikom naj bi hoteli vplivati na Assada, da bi pristal na politično rešitev konflikta – danes se bodo namreč nadaljevala mirovna pogajanja v Ženevi; drugi razlog pa naj bi bil simbolične narave – ta teden mineva pet let od začetka sirske državljanske vojne.

Ob nenadni ruski odločitvi se mnogi sprašujejo, katere cilje so Rusi pravzaprav dosegli. Sirsko ozemlje je namreč še vedno razdeljeno na ozemlja, ki jih obvladujejo režimske sile Basharja al Assada, uporniki in Islamska država. Mnogi kritiki ruske intervencije v Sirji so prepričani, da je eden izmed razlogov za umik tudi neuspešno spopadanje z IS.

Predstavniki ruskega režima so prepričani, da revolucije in spremembe režimov ne prinašajo pozitivnih sprememb. V tem kontekstu lahko razumemo tudi njihove cilje, saj naj bi Rusi s svojo zračno kampanjo dosegli spremembo v razmerju moči v prid režima Basharja al Assada, poroča CNN. V ozadju naj bi bili tudi ekonomski razlogi, saj naj bi ruska orožarska industrija Sircem prodala velike količine orožja v vrednosti več milijard dolarjev. “Bashar al Assad in Putin naj bi včeraj opravila telefonski pogovor v katerem sta se strinjala, da je prisotnost Rusije v Siriji prinesla preobrat v boju zoper teroriste,” trdijo v Kremlju.

Nepopoln umik
Rusi se zaenkrat še ne nameravajo popolnoma umakniti – v Siriji bodo ostale še vojaške enote, ki skrbijo za podporo letalstvu. Z njihovo prisotnostjo želijo zagotoviti, da ne bi prišlo do kršitve prekinitve ognja.

Ž. K.