fbpx

Putin sporoča ruski vojski: Nemudoma uničite vse, kar nas ogroža

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je vojski ukazal, naj odločno ukrepa proti vsem grožnjam v Siriji in naj uniči vse, kar bi jo lahko ogrožalo. »Katerakoli tarča, ki bo ogrožala rusko skupino na kopnem, mora biti takoj uničena,« je dejal Putin na srečanju ruskega ministrskega sveta za obrambo.

“Ukazujem vam, da ravnate odločno, kolikor je mogoče. Katerakoli tarča, ki bo ogrožala rusko skupino ali našo infrastrukturo na kopnem, mora biti nemudoma uničena,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Putin na današnjem srečanju ruskega ministrskega sveta za obrambo.

Pohvale ruskim vojakom
Putin je tudi pohvalil akcije ruskih oboroženih sil v Siriji in dejal, da so teroristom zadale znatno škodo. Vojakom se je zahvalil za pogum in profesionalnost. Med drugim je poudaril tudi, da je pomembno razvijati sodelovanje z vsemi državami, ki imajo dejanski interes za uničenje teroristov.

Letošnje pridobitve ruske vojske: 35 balističnih raket, 1172 sodobnih tankov, rakete kratkega dosega (vrste iskander), 10 strateških bombnikov tupoljev so opremili z medcelinskimi raketami – tudi največje vojaško letalo na svetu (tu-160), v pripravljenosti sta jedrski podmornici Aleksander Nevski in Vladimir Monomah.

Ruski predsednik je tudi potrdil, da Rusija v skupnih operacijah z režimskimi silami v Siriji podpira Svobodno sirsko vojsko (FSA). Podporo jim nudijo iz zraka, prav tako pa jim pomagajo z orožjem, strelivom in drugim materialom.

“Ruska letala so uničila več kot 8000 vojaških tarč IS”
Na omenjenem sestanku je minister za obrambo Sergej Šojgu dejal, da je vpliv Islamske države v Siriji vse večji in da ta skrajna skupina nadzoruje 70 odstotkov države. Ob tem je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dodal, da so ruska letala v Siriji uničila več kot 8000 vojaških tarč IS.

Ruski predsednik Putin je sicer danes ukazal tudi posodobitev ruskega jedrskega arzenala, ki da je še vedno prioriteta za rusko orožarsko industrijo. Po besedah Šojguja je sicer 95 odstotkov ruskega strateškega jedrskega orožja v stalni pripravljenosti.

Poleg Putina in obrambnega ministra so na današnjem svetu za obrambo sodelovali še načelnik generalštaba ruske vojske, člani ruskega sveta za nacionalno varnost, predsednika obeh domov ruskega parlamenta, člani vlade ter poveljniki različnih rodov ruske vojske.

N. K., STA