Putin strmoglavil rusko borzo

Datum:

Ruske borze so v jutranjih urah v četrtek strmoglavile, potem ko je največja država sveta pričela vojaško akcijo na območju svoje zahodne sosede. Referenčni indeks vodilnih ruskih delnic MOEX je v prvih 30 minutah trgovanja po podatkih na spletni strani borze padel za več kot 28 odstotkov.

Do nesreče je prišlo, ko so zahodne vlade obljubile sankcije brez primere kot odgovor na šokantno napoved predsednika Vladimirja Putina, da je Rusija začela vojaško akcijo proti Ukrajini. Začetek trgovanja je bil začasno odložen, da je Ruska centralna banka lahko najavila paket nujne pomoči – posredovanje na deviznih trgih in povečanje likvidnosti bank, poroča The Moscow Times.

Za stabilizacijo razmer na finančnem trgu se je Banka Rusije odločila, da bo začela izvajati posege na deviznem trgu in danes pričela izvajati operacije za zagotovitev dodatne likvidnosti bančnemu sektorju. Regulator je dejal, da je pripravljen uporabiti “vsa potrebna sredstva”, da prepreči najhujšo nestanovitnost. Naknadno pa je bila podana vest, da je blokirana prodaja delnic na kratko, da bi se tako preprečilo zdrs in zaščitilo interese vlagateljev. 

Enota Sberbank v Ukrajini, v Kijevu (Foto: epa)

Z Moskovske borze pa so sporočili, da je bilo trgovanje po razprodaji brez primere ob 10.40 ponovno ustavljeno. Delnice državne Sberbank, največje banke v državi in ​​možne tarče sankcij, so upadle za kar 28 odstotkov. VTB, drugi največji posojilodajalec v Rusiji, je zabeležil rekordni padec na trgu – kar za 35 odstotkov.

Vrednost rublja je dosegla zgodovinsko dno glede na evro in dolar
Velika ruska podjetja za surovine, vključno z državnim Gazpromom, izvozniki kovin in tehnološkimi podjetji, so vrednostno močno padla, v množični razprodaji. Prav tako nestanoviten se je izkazal ruski rubelj, ki je v nekem trenutku izgubil za preko 10 odstotkov vrednosti in dosegel najvišjo menjalno vrednost, več kot 100, glede na en evro in 90 v razmerju do ameriškega dolarja. Gre za zgodovinska rekorda.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...