fbpx

Putin testira Trumpa s stopnjevanjem konflikta v Ukrajini

Foto: epa

V tujih medijih so se pojavile špekulacije, da s stopnjevanjem konflikta v Ukrajini, kjer je bilo v tem tednu (od nedelje do danes) ubitih 34 ljudi, Vladimir Putin le testira Donalda Trumpa. Od tega je bilo najmanj devet ljudi ubitih na prvi bojni črti v vzhodni Ukrajini v petek, torej šesti dan bitke za nadzor mesta Avdiivka. Washington je sicer obsodil agresivna dejanja Moskve.

Ukrajinski vojaki in proruski uporniki se že nekaj dni obstreljujejo z minometi in topi v tem industrijskem mestu, ki je v rokah Kijeva, in hkrati na prvi bojni črti na vzhodu države, ki se nahaja približno deset kilometrov severno od uporniške utrdbe Donetsk. V zadnjih 24 urah so ukrajinski organi poročali o smrti petih ukrajinskih vojakov v bližini te frontne črte, v obstreljevanju v ukrajinskem Donetsku pa sta bila ubita tudi civilista, poroča vodja uporniške skupine. Ukrajinske sile so še sporočile, da sta bila v zadnjem spopadu v Avdiivki ubita meščanka in reševalec, število smrtnih žrtev pa se je tako od nedelje povzpelo na 34.

Donetsk v Ukrajini 3. februarja 2017 po koncu spopadov. Foto: epa

Donetsk v Ukrajini, 3. februarja 2017, po koncu spopadov. Foto: epa

To je najhujše nasilje na tem območju, odkar je vzpostavljenega “neomejenega” premirja konec z lanskim decembrom, prav tako ukrajinske oblasti poročajo o največjem številu žrtev po krvavih časih vojne v letih 2014 in 2015. Sicer pa so bili spopadi v petek manj siloviti kot v dneh pred tem.

Pogrebna slovesnost ob smrti vojaka 72 brigade Leonida Dergacha 3. februarja 2017, ki je bil ubit na vzhodu Ukrajine v spopadu blizu mesta Avdiivka. Foto: epa

Pogrebna slovesnost ob smrti vojaka 72. brigade Leonida Dergacha, 3. februarja 2017, ki je bil ubit na vzhodu Ukrajine v spopadu blizu mesta Avdiivka. Foto: epa

V svojem prvem nastopu v Varnostnem svetu OZN je ameriška veleposlanica pri OZN Nikki Haley dejala, da si ZDA želi “boljše odnose z Rusijo”, vendar pa “odločno in jasno obsoja rusko dejanje”, ki ga imenuje “agresivno dejanje”, poroča Jutarnji list. Dogajanje v mestu Avdiivka je komentiral tudi tiskovni predstavnik v Kremlju Dmitrij Peskov, ki je prepričan, da so Rusiji dovoljeni ukrepi na političnem in diplomatskem področju. “Zdaj je pomembno, da se na takšen ali drugačen način prisili in prepriča Kijev, da se odreče tem zločinskim pustolovščinam,” je dejal.

Čeprav se je predsednik ZDA v volilni kampanji zavzemal za približevanje Moskvi, pa je veleposlanica Haleyjeva v četrtek opozorila, da bodo sankcije proti Rusiji veljale dokler “nadzora polotoka Krima ne prepusti Ukrajini”.  

Putin začel provocirati le dan po prijetnem pogovoru s Trumpom
V prizadevanju, da bi našli vzrok za novo stopnjevanje konflikta, v reviji The Economist opozarjajo, da so se novi “nizki udarci” začeli le dan po domnevno prijetnem telefonskem pogovoru Trumpa in Putina. Kot enega od razlogov za konflikt navajajo različne razlage sporazuma Minsk 2 z obeh sprtih strani – Ukrajinci in njihovi zahodni zavezniki menijo, da ta sporazum potrjuje pravico, da prevzamejo nadzor nad vzhodnim delom, medtem ko Rusi in proruski separatisti menijo, da jim sporazum daje pravico do avtonomne regije Donbas.

Prebivalka mesta Avdiivka nosi gradbeni material, s katerim bodo vsaj malo zakrpali luknje v njeni hiši. Slika je nastala 3. februarja 2017 po koncu silovitih spopadov v tem mestu. Foto: epa

Prebivalka mesta Avdiivka nosi gradbeni material, s katerim bodo vsaj malo prikrili luknje v njeni hiši, ki so nastale med spopadi. Slika je nastala 3. februarja 2017, po koncu silovitih spopadov v tem mestu. Foto: epa

Mnogi strokovnjaki, ki dobro poznajo politične razmere v Rusiji, pa menijo, da je Putin izzval konflikt, da bi testiral Trumpa in tako dobil odgovor na to, ali bo Trump pozoren na dogajanje Rusov v Ukrajini. V preteklosti je namreč Bela hiša hitro in odločno obsodila Rusijo zaradi agresije. Sicer pa je bilo v spopadih proruskih separatistov in ukrajinske vojske vse od izbruhov le teh aprila 2014 ubitih več kot 10 tisoč ljudi.

Marjanca Scheicher