fbpx

Putin: To je teater absurda

Foto: epa

Gospodarske sankcije, ki sta jih zaradi ruske vpletenosti v ukrajinsko krizo uvedli ZDA in EU, občutno škodujejo Rusiji, je v intervjuju za nemški časnik Bild priznal ruski predsednik Vladimir Putin. Sankcije je označil za “teater absurda”.

Konec lanskega decembra je EU sankcije proti Rusiji podaljšala za šest mesecev, saj po mnenju Bruslja Moskva ne spoštuje mirovnega sporazuma iz Minska.

Padec cen v energetiki
“Največ škode (ruskemu gospodarstvu) povzroča padec cen v energetiki,” je povedal ruski predsednik. “Velike izgube beležimo tudi pri izvozu nafte in plina, kar pa lahko deloma nadomestimo v drugih panogah,” je pojasnil.

Rusko gospodarstvo se po Putinovih besedah počasi stabilizira. “Bruto domači proizvod se je lani znižal za 3,8 odstotka, inflacija pa znaša 12,7 odstotka. Trgovinska bilanca je kljub temu pozitivna,” je poudaril.

“Prvič po več letih izvažamo veliko več dobrin z visoko dodano vrednostjo, imamo pa tudi za 300 milijard dolarjev rezerv v zlatu,” je nadaljeval ruski predsednik.

Boj proti IS?
Potem ko je Rusija konec septembra začela izvajati zračne napade v Siriji, je Putin zahodne države pozval k skupnemu boju proti Islamski državi (IS). “Da, v boju proti terorizmu, ki predstavlja velik izziv, moramo tesneje sodelovati,” je še povedal.

Moskva trdi, da napada zgolj teroristične skupine, vključno z IS, medtem ko jo Zahod obtožuje napadov na nasprotnike režima sirskega predsednika Bašarja al Asada.

B. O., STA