fbpx

Putin: V Ameriki se še vedno ne morejo soočiti z resnico, da so demokrati izgubili, ker so bili slabi, ne ker bi se vmešala Rusija

Foto: epa

Vladimir Putin je prepričan, da močna birokracija preprečuje ameriškim predsednikom, da bi uvedli spremembe, zato tudi ni presenečen, da Donald Trump še ni obnovil odnosov z Moskvo – tako kot Obama ni zaprl zloglasnega Guantanama.

Kljub zgodnjim sporočilom, ki jih je dala Trumpova uprava, da jih ne bi motilo, če se izboljšajo njihovi odnosi z Rusijo potem, ko se je zdelo, da so ti dosegli najnižjo točko v zadnjih mesecih Obamovega predsedovanja, je Vladimir Putin za Le Figaro razkril, da Moskva “ni imela nobenih posebnih pričakovanj” v povezavi z novim ameriškim predsednikom Trumpom.

Medtem ko so Američani navajeni, da njihovi predsedniki “pridejo in odidejo”, pa je Putin prepričan, da je njihova politična pokrajina komaj nagnjena k spremembam.

Putin razkril, kako je postati novi predsednik ZDA
Russia Today povzema Putinov intervju: “Ko je oseba izvoljena, ima lahko nekaj idej. Potem pa prispejo ljudje s kovčki, lepo oblečeni, v temnih oblekah … Ti ljudje mu potem razložijo, kako se stvari naredijo.” Prepričan je, da nobena uprava ne more pobegniti tej pasti, ki bistveno omejuje njen manevrski prostor.

Obamo vidi kot žrtev sistema
Očitno pa Putin sočustvuje z nekdanjim ameriškim predsednikom Obamo, saj je izjavil, da je bil tudi on nekakšna žrtev sistema. To se dobro vidi v Obamovi predvolilni obljubi, da bo zaprl zloglasni zapor Guantanamo. Prepričan je, da je Obama resnično želel slediti svoji obljubi in ga opisuje kot naprednega človeka, vendar mu tega ni uspelo, čeprav je sporni kubanski zapor znan predvsem po mučenju in praksi nezakonitih pridržanj. “Si lahko predstavljate, da bi Francija ali Rusija delovali na takšen način? To bi bila katastrofa. Vendar je v ZDA to mogoče in se nadaljuje vse do danes,” je odgovoril Putin na vprašanje o dobro dokumentiranih zlorabah človekovih pravic v omenjenem zaporu.

Ruski predsednik je razkril, da Rusija še vedno upa na politično normalizacijo v Washingtonu, vendar se jim “ne mudi” in “so pripravljeni čakati”, da se poleže protiruska histerija. Putin je namreč prepričan, da stranka, ki je izgubila predsedniške volitve, še vedno ni prebolela poraza in si želi vso krivdo zvaliti na Rusijo. “Glede tega sem previdno optimističen, in mislim, da smo zmožni ter sposobni doseči dogovor o ključnih vprašanjih,” pravi Putin.

“Gre za zlonamerne govorice, ki niso podprte z nikakršnimi dokazi”
Govoril je tudi o povečani vojaški porabi zveze Nato in njenem “kopičenju” na pragu Rusije. Vendar pa Putin ugotavlja, da je Trump pokazal “pragmatičen in razumljiv pristop“, ko je od drugih držav članic Nata zahteval, naj delijo finančno breme z ZDA. Hkrati je odločno zavrnil obtožbe, da se je Rusija vmešavala v predsedniške volitve v ZDA in v Franciji, torej, da gre le za zlonamerne govorice, ki niso podprte z nikakršnimi dokazi. Dodaja, da ni potrebnega prav veliko truda, da bi prikrili  izvor napada in njegov namen, da obtožijo Moskvo za grešnega kozla. “Kot je nekoč dejal predsednik Trump, in mislim, da ima popolnoma prav, ko je dejal, da bi lahko nekdo sedel na svoji postelji ali pa nekdo, ki bi namerno vstavil pogon, ko bi se izdajal za ruskega državljana ali kaj podobnega.”

Trump je bližje ljudem in bolje razume, kaj si navadni volivci želijo
Ruski voditelj meni, da bistvo problema domnevnega vmešavanja v volilni proces ni v Moskvi, temveč v nepripravljenosti tistih, ki so bili presenečeni nad novembrskim volilnim porazom. Putin je prepričan, da bi ti ljudje morali prevzeti odgovornost za njihovo slabo delovanje in posledično slab rezultat. Namesto tega pa “raje sebe in druge zavajajo v razmišljanje, da ni njihova krivda; da je njihova politika pravilna, da so naredili vse stvari pravilno, vendar jih je nekdo ‘od zunaj’ onemogočil. Ampak, temu ni tako. Izgubili so in to morajo priznati.” Putin je še dejal, da je očitno, da se je Trump izkazal kot tisti, ki “je bližje ljudem in bolje razume, kaj si navadni volivci želijo”.

Marjanca Scheicher