Putin: V Ameriki se še vedno ne morejo soočiti z resnico, da so demokrati izgubili, ker so bili slabi, ne ker bi se vmešala Rusija

Foto: epa

Vladimir Putin je prepričan, da močna birokracija preprečuje ameriškim predsednikom, da bi uvedli spremembe, zato tudi ni presenečen, da Donald Trump še ni obnovil odnosov z Moskvo – tako kot Obama ni zaprl zloglasnega Guantanama.

Kljub zgodnjim sporočilom, ki jih je dala Trumpova uprava, da jih ne bi motilo, če se izboljšajo njihovi odnosi z Rusijo potem, ko se je zdelo, da so ti dosegli najnižjo točko v zadnjih mesecih Obamovega predsedovanja, je Vladimir Putin za Le Figaro razkril, da Moskva “ni imela nobenih posebnih pričakovanj” v povezavi z novim ameriškim predsednikom Trumpom.

Medtem ko so Američani navajeni, da njihovi predsedniki “pridejo in odidejo”, pa je Putin prepričan, da je njihova politična pokrajina komaj nagnjena k spremembam.

Putin razkril, kako je postati novi predsednik ZDA
Russia Today povzema Putinov intervju: “Ko je oseba izvoljena, ima lahko nekaj idej. Potem pa prispejo ljudje s kovčki, lepo oblečeni, v temnih oblekah … Ti ljudje mu potem razložijo, kako se stvari naredijo.” Prepričan je, da nobena uprava ne more pobegniti tej pasti, ki bistveno omejuje njen manevrski prostor.

Obamo vidi kot žrtev sistema
Očitno pa Putin sočustvuje z nekdanjim ameriškim predsednikom Obamo, saj je izjavil, da je bil tudi on nekakšna žrtev sistema. To se dobro vidi v Obamovi predvolilni obljubi, da bo zaprl zloglasni zapor Guantanamo. Prepričan je, da je Obama resnično želel slediti svoji obljubi in ga opisuje kot naprednega človeka, vendar mu tega ni uspelo, čeprav je sporni kubanski zapor znan predvsem po mučenju in praksi nezakonitih pridržanj. “Si lahko predstavljate, da bi Francija ali Rusija delovali na takšen način? To bi bila katastrofa. Vendar je v ZDA to mogoče in se nadaljuje vse do danes,” je odgovoril Putin na vprašanje o dobro dokumentiranih zlorabah človekovih pravic v omenjenem zaporu.

Ruski predsednik je razkril, da Rusija še vedno upa na politično normalizacijo v Washingtonu, vendar se jim “ne mudi” in “so pripravljeni čakati”, da se poleže protiruska histerija. Putin je namreč prepričan, da stranka, ki je izgubila predsedniške volitve, še vedno ni prebolela poraza in si želi vso krivdo zvaliti na Rusijo. “Glede tega sem previdno optimističen, in mislim, da smo zmožni ter sposobni doseči dogovor o ključnih vprašanjih,” pravi Putin.

“Gre za zlonamerne govorice, ki niso podprte z nikakršnimi dokazi”
Govoril je tudi o povečani vojaški porabi zveze Nato in njenem “kopičenju” na pragu Rusije. Vendar pa Putin ugotavlja, da je Trump pokazal “pragmatičen in razumljiv pristop“, ko je od drugih držav članic Nata zahteval, naj delijo finančno breme z ZDA. Hkrati je odločno zavrnil obtožbe, da se je Rusija vmešavala v predsedniške volitve v ZDA in v Franciji, torej, da gre le za zlonamerne govorice, ki niso podprte z nikakršnimi dokazi. Dodaja, da ni potrebnega prav veliko truda, da bi prikrili  izvor napada in njegov namen, da obtožijo Moskvo za grešnega kozla. “Kot je nekoč dejal predsednik Trump, in mislim, da ima popolnoma prav, ko je dejal, da bi lahko nekdo sedel na svoji postelji ali pa nekdo, ki bi namerno vstavil pogon, ko bi se izdajal za ruskega državljana ali kaj podobnega.”

Trump je bližje ljudem in bolje razume, kaj si navadni volivci želijo
Ruski voditelj meni, da bistvo problema domnevnega vmešavanja v volilni proces ni v Moskvi, temveč v nepripravljenosti tistih, ki so bili presenečeni nad novembrskim volilnim porazom. Putin je prepričan, da bi ti ljudje morali prevzeti odgovornost za njihovo slabo delovanje in posledično slab rezultat. Namesto tega pa “raje sebe in druge zavajajo v razmišljanje, da ni njihova krivda; da je njihova politika pravilna, da so naredili vse stvari pravilno, vendar jih je nekdo ‘od zunaj’ onemogočil. Ampak, temu ni tako. Izgubili so in to morajo priznati.” Putin je še dejal, da je očitno, da se je Trump izkazal kot tisti, ki “je bližje ljudem in bolje razume, kaj si navadni volivci želijo”.

Marjanca Scheicher

 • hle

  Članek o Putinu brez demonizacije a se kaka stvar spreminja

 • garfi

  Putin ima tudi svetle trenutke
  žal samo to

 • Novakec1

  Počas vam kaplja da je demokracija ena velika bedarija. Bravo medo.

 • stajerc5

  Kaj bo le naredil sedaj nas slinavi cmero? V dve riti ja ne more naekrat lesti, nje!?

  • mannuro

   lahko, lahko! Njegovega kova pojave, so navajeni lesti tudi v crkjeno rit. Vprašanje je samo, če ga rit sprejme! Lastni narod je lahko nategovat. Ritolez močnejših, pa ni vedno uspešen,.. no, največkrat ni. Ipak niso vsi ljubitelji smradu.

 • Demonkrat

  Svet se odloča za varnost potem pa za svobodo

 • xtc

  Realno:
  Putin povedal bolečo renico:
  Ampak Putin je še večji problem kot Isis:

 • gorenc

  Demokracija ni nobena bedarija,problem demokracije je v nespoštovanju ustave, zakonov.in človekovih pravic.Največji nasprotniki demokracije so komunisti,ki za vsako ceno hočejo biti na oblasti.

  • Zgornji

   TUDI ZAKONI SO DANDANES ŽE TAKOOOOO NEUMNI, DA JE MORDA CELO ŠE BOLJE ČE SE SPLOH NEBI SPOŠTOVALI, … SAJ NE REČEM ŽE SLAB RED JE BOLJŠI KOT NOBEDEN RED, AMPAK, KAR JE PA PREVEČ, JE PA ŽAL PREVEČ …

 • Borut Stari

  V Ameriki je dejstvo, da si lahko predsednik največ 2 mandata. Dejstvo pa je tudi, da se predsedniki menjajo mašinerija, ki vlada pa ostaja. In ta mašinerija deluje že 200 let. Vse ostalo je gledališče za ljudstvo, Po vnaprej strokovno ispiljenem scenariju.

 • Morala
 • Levicar nikoli! … in hetero

  Tisti lepo obleceni tipi v crnih oblekah s kovcki… so Zidje!!!

 • Sirsko bojišče vedno bolj postaja direkten spopad med amriko in Rusijo, Iz Jordanske strani prodira velika množica meriških voajkov, ki krijejo džihadiste, ki so verjentno tudi prišli iz Jordanije. Ne to, bistvo opažanj, je da so se IS čudežno začeli kpreiti, zdaj ko imajo to prisotnost vojakov za lužo. Ob spodadu Rudije z vsiljivsi, so nenadoma postali iS kot ose in napadajo kot zmenjeno Sirsko vojsko in zaveznike. Ja na tej povezavi se dnevno lahko vidi vse dogodke in premike https://syria.liveuamap.com/en/2017/2-june-ongoing-clashes-with-isis-at-barghutiyah-eastern-hama

 • Zgornji

  MA, KAAAAAAAKŠAN ŽRTEV SISTEMA NEKI, NOOO, VLADKOOO, … ŽE JE DEC ZLOBEN, JE PAČ ZLOBEN, IN TAKEMU ŽAL NI POMOČI IN SE TAKI IZGOVORI TAKO PREPOZNAJO !!! ! !!!

 • dr Janez Sveti

  Putin je dobro povedal!
  DR Janez Sveti genij