fbpx

Putin za naslednjih 49 let v Sirijo pošilja letalske zračne sile

Foto: epa

Ruski predsednik Vladimir Putin je podprl predlog zakona o sporazumu med Moskvo in Damaskom, ki bo uredil razporeditev ruskih zračnih sil v Siriji.

Protokol, ki sta ga januarja 2017 podpisala Rusija in Sirija, ureja vprašanja, povezana z namestitvijo ruskih zračnih sil na sirskem ozemlju in z izvrševanjem pristojnosti Rusije nad svojimi vojaškimi premičnimi in nepremičnimi sredstvi na sirskem ozemlju. Prav tako zajema ukrepe, potrebne za ohranjanje učinkovitosti delovanja ruskih zračnih sil.

V skladu s protokolom lahko ruske zračne sile ostanejo na sirskem ozemlju naslednjih 49 let z možnostjo samodejnega podaljšanja tega dogovora za obdobje 25 let po poteku tega roka.

Predlog zakona o ratifikaciji protokola je Putin podpisal v četrtek. Ruska državna duma, spodnji dom ruskega parlamenta, ga je sprejela 14. julija, pet dni kasneje pa ga je potrdil senat.

Foto: epa

Ruske zračne sile so nameščene v letalski bazi Khmeimim
Sirijska vlada predaja zemljišče v provinci Latakia, kjer se nahaja letalska baza Khmemim, v prosto uporabo ruskih rok. Ruske zračne sile so bile na zahtevo sirske vlade po Siriji razporejene že 30. septembra 2015. Delovale so v okviru operacije, namenjene boju proti terorističnim skupinam, nameščene pa so bile v letalski bazi Khmeimim. Večino ruskih čet, prvotno napotenih v Sirijo, so marca 2016 umaknili, saj je Putin presodil, da so bili cilji petmesečne protiteroristične operacije v Siriji doseženi. Rusija je takrat dejala, da bo v pristanišču Tartusa in letalski bazi Khmeimima ostala vojaško prisotna, spremljala razmere v regiji in opazovala izvajanje sporazumov o premirju.

A. L.