Putin zahteva, da Wagnerjevci zaprisežejo zvestobo Rusiji

Vladimir Putin (Foto: epa)

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval vse pripadnike Wagnerja in druge ruske zasebne vojaške pogodbenike, da naj prisežejo zvestobo ruski državi.

Odlok, ki ga je ruski predsednik podpisal v petek, in je v veljavo stopil nemudoma, velja za vse tiste, ki sodelujejo v vojaških dejavnostih v Ukrajini, pomagajo vojski in služijo v enotah teritorialne obrambe.

Putin je odločitev sprejel dva dni potem, ko je odjeknila novica o tem, da je njegov nekdanji tesni zaveznik in šef zasebne vojske Wagner Javgenij Prigožin umrl v letalski nesreči. V soboto je skrajna podenota Wagnerja, znana kot Rusich, sporočila, da ustavlja vojaške operacije v Ukrajini. Rusich je v objavi na Telegramu obtožil rusko zunanje ministrstvo, da ni zaščitilo ustanovnega člana skupine, Jana Petrovskega, ki je bil aretiran na Finskem zaradi kršitev vizumov in mu sedaj grozi izročitev Ukrajini.

Analitiki menijo, da je Putinov odlok del poskusov, da ponovno utrdi oblast po Wagnerjevem uporu junija. “Putin želi imeti strožji nadzor nad Wagnerjem, da se prepriča, da se v prihodnosti ne bo soočil z novo krizo,” je za BBC povedala Natia Seskuria iz inštituta Royal United Services, možganskega trusta za obrambo in varnost s sedežem v Londonu.

Plačanci Wagner so bili po vojaškem uporu izgnani v Belorusijo. Vir: AFP.

Prisega, ki je v odloku opisana kot korak k izgradnji duhovnih in moralnih temeljev ruske obrambe, vključuje obljubo, da bodo dosledno upoštevali ukaze poveljnikov. “Gre za prikrito sporočilo vojaški obveščevalni službi, naj najdejo in preganjajo Wagnerjeve borce,” je za BBC povedal Petro Burkovski,  ki vodi Fundacijo za demokratične pobude, možganski trust s sedežem v Ukrajini. Gre za jasno sporočilo borcem: “Ali prisezite in obdržite orožje ali pa se razorožite. Ubogajte ali pa pojdite v zapor”.

Nekaj tednov pred Prigožinovo junijsko vstajo, ki se je hitro končala, je rusko obrambno ministrstvo skupinam plačancev dalo rok do 1. julija, da podpišejo vojaške pogodbe. Prigožin je zavrnil podpis, ker ni želel, da skupina Wagner deluje pod okriljem ministrstva. Putin je podpiral pogodbeno shemo ministrstva, kar je predstavljalo prvi javni udarec njegovemu dolgoletnemu zavezniku Prigožinu.

N. Ž.