fbpx

Putinova javnomnenjska podpora najnižja v zadnjih 13 letih

Ruski predsednik Vladimir Putin (vir: twitter)

Putin uživa najnižje zaupanje Rusov vse od leta 2006. K temu je prav gotovo pripomoglo poslabšanje življenjskega standarda v že tako osiromašeni državi. Od energentov odvisno državo je najprej prizadelo znižanje cen nafte na svetovnih trgih, da bi si dvignil podporo, pa je avtoritarni Putin junija 2015 anektiral ukrajinski polotok Krim. Ironično, sankcije Zahoda, ki so sledile temu dejanju, so še dodatno oslabile državo.

Zaupanje javnosti v ruskega predsednika Vladimirja Putina je po poročanju Slobodne Dalmacije padlo na 33,4 odstotka, kar je najmanj po letu 2006. Očitno tudi povsem nadziran medijski prostor ne uspe več umetno napihovati priljubljenosti avtoritarnega voditelja, saj je podatke v javnost posredoval ruski državni Center za merjenje javnega mnenja.

Relativno nizko zaupanje naj sicer ne bi predstavljalo težave za hladnokrvnega Putina, saj je na volitvah junija lani prepričljivo zmagal in tako osvojil nov šestletni mandat. Pri tem je sicer pomembno poudariti, da so volitve v Rusiji precej vprašljive, predvsem zaradi omejene svobode izražanja, zatiranja političnih nasprotnikov in popolne odsotnosti kakršnekoli medijske pluralnosti. To je razumljivo, še so namreč živi spomini na mnoge umorjene ruske novinarje.

Zaupanje v obrambnega in zunanjega ministra mizerno. Bodo podatki opogumili nasprotnike?
K upadu podpore je sicer skoraj gotovo pripomoglo hudo poslabšanje življenjskih razmer v že tako osiromašeni Rusiji. To je sledilo padcu cen nafte na svetovnih trgih in sankcijam zahodnih držav, ki so sledile aneksiji ukrajinskega polotoka Krim. Prav slednje dejanje je Putin julija 2015 po vsej verjetnosti storil v obupu zaradi nizkih cen nafte, zaupanje vanj pa je po tem naraslo na 71 odstotkov, vse od lanskih predsedniških volitev pa strmo pada. Kakšna je dejanska legitimnost ruske oblasti, priča tudi dejstvo, da je zaupanje v nekatere vodilne člane vlade naravnost mizerno. Obrambni minister Sergej Šojgu tako uživa le 13,7 odstotka zaupanja Rusov, Sergej Lavrov pa celo le 9,3 odstotka. Bodo ti podatki opogumili Putinove nasprotnike?

J. Ž.

Komentarji so onemogočeni.