fbpx

Putinovi vohuni vdrli v telefon Liz Truss in se dokopali do strogo zaupnih podatkov

Nekdanja premierka Liz Truss (Foto: epa)

Opozicijski politiki v Združenem kraljestvu so vlado pozvali, naj začne preiskavo zaradi poročanj, da so vdrli v mobilni telefon nekdanje premierke Liz Truss.

Britanski mediji poročajo, da je do vdora prišla, ko je bila Trussova zunanja ministrica in se je potegovala za vodenje konservativcev, vendar naj bi podrobnosti o tem prikrila tedanji premier Boris Johnson in sekretar njegovega kabineta Simon Case.

Prišli do pogovorov z mednarodnimi zavezniki
Vohuni, osumljeni, da delajo za ruskega predsednika Vladimirja Putina, so dobili dostop do občutljivih informacij vključno s pogovori o ukrajinski vojni s tujimi uradniki, poroča Daily Mail, ki se sklicuje na anonimne vire. Po poročanju Mail on Sunday so agenti, za katere se domneva, da delajo za Kremelj, prenesli enoletna sporočila in strogo zaupne pogovore z mednarodnimi zavezniki.

Ko so Liz Truss v zadnjih dneh njenega premierskega položaja povedali, da varnostne službe zbirajo obveščevalne podatke, da bi Vladimir Putin lahko uporabil taktično jedrsko orožje v Ukrajini, jo je kar zmrazilo.

Viri tudi trdijo, da so zasebni pogovori med Trussovo in politikom Kwasijem Kwartengom, v katerih sta kritizirala Johnsona, padli v roke hekerjev, kar bi ju lahko izpostavilo izsiljevanju. Opozicijske stranke zahtevajo preiskavo domnevnega hekerskega napada, ki bo sprožil vprašanja o kibernetski varnosti Združenega kraljestva.

Foto: iStock

“Obstajajo izredno pomembna vprašanja nacionalne varnosti, ki jih sproži napad, kot je ta, s strani sovražne države. Obstajajo tudi resna varnostna vprašanja o tem, zakaj in kako so te informacije uhajale ali zakaj so bile objavljene prav zdaj. Ključno je, da se vsa ta varnostna vprašanja raziščejo in rešijo na najvišji ravni in vedeti moramo, da se vlada zaveda resnosti vsega tega za namene zaščite naše nacionalne varnosti,” je izjavila laburistka Yvette Cooper“Potrebujemo nujno neodvisno preiskavo, da odkrijemo resnico. Če se izkaže, da so bile te informacije prikrite javnosti, da bi zaščitili vodstvo Liz Truss pri kandidaturi, bi bilo to neopravičljivo,” je poudarila laburistka Lyla Moran.

Tiskovni predstavnik britanske vlade je dejal, da ne komentirajo varnostnih dogovorov posameznikov, in dodal, da ima vlada vzpostavljene močne sisteme za zaščito pred kibernetskimi grožnjami. “To vključuje redne varnostne sestanke za ministre in nasvete o zaščiti njihovih osebnih podatkov in blažitev kibernetskih groženj,” je po poročanju Guardiana dejal tiskovni predstavnik.

Sara Kovač