fbpx

Radikalizirane žene in otroci borcev Islamske države morajo biti prav tako označeni kot džihadisti!

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Vodja nemške obveščevalne službe je prepričan, da ženske in otroci, ki se vrnejo iz Islamske države, niso žrtve, temveč nevarni teroristi, ki bi morali biti zaradi svojih zločinov kaznovani. Vse več se jih namreč iz propadajoče Islamske države vrača nazaj v Evropo.

Vodja nemške obveščevalne službe, Urada za zaščito ustave, Hans-Georg Maassen je zelo zaskrbljen zaradi groženj, ki jih predstavljajo žene in otroci borcev Islamske države. “Obstajajo otroci, ki so jim oprali možgane in jih visoko radikalizirali v ‘šolah’ na območjih, ki jih je vodila Islamska država. Problem je, ker je veliko teh otrok in najstnikov lahko nevarnih,” je Maassen razkril v intervjuju za nemško tiskovno agencijo DPA.

Maassen je prepričan, da so ženske, ki so se vrnile v Nemčijo iz Islamske države, postale povsem radikalizirane in da so se tako globoko identificirale z ideologijo ISIS-a, in to v vseh pogledih, da jih je treba označiti za džihadiste.

Radikalizirane ženske in otroci že nazaj v Nemčiji, moški se borijo naprej
Islamska država je upor sprožila leta 2014, ko je poskušala izklesati svoj kalifat v Iraku in Siriji. Od takrat je približno 950 nemških džihadistov, od katerih je bilo približno 20 odstotkov žensk, odpotovalo v Levant, da bi se borili za Islamsko državo. Približno ena tretjina od teh 950 nemških borcev se je že vrnila nazaj v Nemčijo, od teh v večini ženske in otroci, piše RT. “Predpostavljamo, da se zahodnjaki, ki se še danes borijo za Islamsko državo, ne nameravajo vrniti domov, temveč se bodo tam borili do konca, oziroma da se bodo šele nato poskušali ponovno nastaniti v Evropi.”

“Džihad lahko izvedete tudi doma”
Medtem ko se je vojaška moč Islamske države zmanjšala, Maassen opozarja, da so grožnje, ki jo predstavljajo teroristi IS, daleč od konca. “Pravijo: ‘Ni vam treba potovati v Sirijo in Irak v boj. Džihad lahko izvedete tudi doma.’ Zato so se mnogi od tistih, ki so imeli že spakirane kovčke za potovanje v džihadistične kraje, odločili, da ostanejo doma.”

Marjanca Scheicher