fbpx

Radikalni imam otrokom: ”Kdor posluša glasbo, ga bo Alah spremenil v prašiča”

Rachid Abou Houdeyfa (Foto: Twitter)

Francoska policija je preiskala mošejo imama, ki je otroke indoktriniral z radikalnimi islamskimi idejami. Pridigal jim je, da je glasba iznajdba hudiča ter da jih bo Alah spremenil v prašiče ali pa opice, če jo bodo poslušali. Pozval jih je, naj prenehajo z učenjem igranja inštrumentov. Po preiskavi mošeja še vedno ostaja odprta, imam pa nadaljuje s svojim delom.

Francoski preiskovalci so v pristaniškem mestu Brest obravnavali radikalnega muslimanskega imama Rachida Abouja Houdeyfaja, ki je z radikalnimi idejami poučeval skupinice mlajših otrok. Njegovi posnetki učenja so bili objavljeni celo na interenetu, vendar so sedaj že izbrisani.

Pri učni uri je učence vprašal, če imajo radi glasbo. Večina je seveda temu pritrdila, nekateri so celo ponosno povedali, da se učijo igrati na kakšen inštrument. Namesto da bi jih pri tem pohvalil, pa je svojim učencem dejal: ”Glasba je iznajdba hudiča. Kdor posluša glasbo, ga bo Alah spremenil v prašiča ali pa v opico.” Dodal je, da morajo takoj prenehati s poslušanjem glasbe in učenjem igranja na inštrumente.

Kar poučuje, ni skladno z zahodno kulturo
Islamski kulturni center mesta Brest se na imanove besede še ni odzval. Preiskovalci so objekt mošeje preiskali, a nadaljnjih ukrepov niso sprejeli – mošeja tako še naprej ostaja odprta, poučevanje radikalnih idej pa za imama ni imelo nobenih posledic. A mnogi so mnenja, da mu poučevanja ne bi smeli več dovoliti, saj poučuje stvari, ki niso skladne z zahodno kulturo, in se tako približuje radikalnemu islamu, predvsem s primeri, kjer navaja, da islam ne dopušča izjem.

‘Sprva izgleda nedolžno, lahko pa se razvije v teror’
Kot poudarjajo poznavalci, je ideja hudiča in učenje o hudiču lahko – predvsem za otroke – zelo stresno. ‘‘To poznamo že iz srednjega veka, ko je katoliška cerkev z izjavami in učenjem o hudiču marsikoga spravila ob pamet,” je dejal eden od komentatorjev za Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

S takimi načini poučevanja pa se ne strinja niti Fewzi Benhabib, ki je pred več kot 20 leti pred ekstremnimi islamisti pobegnil iz Alžirije v Francijo. ”V devetdesetih letih smo se Alžirci spopadli z ekstremnim islamom. In sprva se je začelo prav tako, na videz neškodljivo, kasneje pa se je vse skupaj razvilo v teror in barbarizem,” je dejal Behabib.

M. G.