fbpx

Radovan Karadžić se je pritožil na sodbo haaškega sodišča – meni, da gre za politični proces

Foto: STA

Radovan Karadžić, nekdanji vodja bosanskih Srbov, se je pritožil na obsodbo haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije. Le to je Karadžića marca letos obsodilo na 40 let zapora zaradi genocida in drugih zločinov med vojno v BiH.

Karadžić je “bil deležen političnega sojenja, katerega namen je bilo demonizirati njega in srbski narod v BiH,” je dejal Karadžićev odvetnik Peter Robinson.

Karadžić je prepičan, da je mednarodna pravica spodletel projekt
Odvetnik dodaja, da Karadžić ni bil deležen poštenega sojenja, saj naj bi sodniki že v naprej “predpostavljali, da je kriv in nato izrekli sodbo, ki je opravičila to predpostavko”.

“Potem ko je preživel osem let v zaporu ZN in šel skozi petletni sodni proces, je Karadžić prepričan, da je mednarodna pravica spodletel projekt,” je še dejal Robinson.

40 let zapora za genocid
Marca letos je haaško Mednarodno sodišče 71-letnega Kradžića obsodilo na 40 let zapora zaradi genocida nad Bošnjaki v Srebrenici, zločinov v Sarajevu, ugrabitve talcev in številnih vojnih zločinov v sedmih občinah BiH. Sodišče mu je nato 15. junija odobrilo dodatnih 30 dni za vložitev pritožbe, tako da je bil danes zadnji dan roka za pritožbo.

A. R., STA