fbpx

Raul Castro ostaja na čelu komunistov, Fidel se poslavlja

Foto: epa

Vodja kubanske revolucije Fidel Catro se je ob koncu kongresa komunistične stranke poslovil od strankarskih kolegov. Njegov mlajši brat Raul Castro pa ostaja vodja komunistov, saj so ga znova izvolili za prvega sekretarja. 

Nekdanji kubanski predsednik Fidel Castro je v svojem govoru opozoril, da bo kmalu star 90 let. Ob tem je dodal, da morajo komunistični pojmi kljub njegovi odsotnosti obveljati in Kubance “pripeljati do zmage”. Večina udeležencev je zato njegove besede interpretirala kot poslovilni govor, saj je o sebi prvič govoril kot o navadnem smrtniku. 

Fidel Castro (foto: epa).

Fidel Castro (foto: epa).

Fidel Castro doživel trenutek šibkosti
“Kmalu bom kot vsi drugi, za vse nas enkrat pride čas,” je opomnil Fidel Castro. Mnogim udeležencem kongresa so se ob teh besedah dobesedno orosile oči. Trenutek šibkosti pa ni trajal dolgo, saj je nekdanji kubanski predsednik takoj v nadaljevanju govora zopet poudaril, da bodo ideje kubanskih komunistov svetu dokazale, da se z vnemo in dostojanstvom da proizvajati material in dobrine, ki jih ljudje potrebujejo.

Raula Castra so na kongresu že drugič zapored izvolili za prvega sekretarja. To pomeni, da bi lahko Raul Castro na čelu stranke ostal tudi po letu 2018, ko naj bi sicer odstopil s položaja predsednika države. Ima pa na Kubi prvi sekretar stranke skoraj identičen vpliv kot predsednik stranke, poroča BBC.

N. K.