fbpx

Ravnatelj, ki je zagovarjal, da sta posiljevalca 14-letne deklice žrtvi, prenehal z opravljanjem funkcije

Slika je simbolična (Foto: iStock)

Ravnatelj šole v švedskem Lundu, ki je zagovarjal, da dva najstnika, ki sta posilila 14-letno deklico, še naprej ostaneta na šoli, po tem, ko je bila deklica prisiljena v to, da šolo zapusti, je sedaj prenehal z opravljanjem svoje funkcije na šoli. 

Mestna občina je prišla do spoznanja, da je naredila napako, da je pustila, da posiljevalca še naprej obiskujeta šolo, s tem pa sta prisilila žrtev, da se morala prepisati in šolanje nadaljevati drugje. Navedli so, da se v imenu celotnega Lunda opravičujejo deklici in njeni družini. “Kar se je zgodilo je popolnoma nesprejemljivo.” Župan Anders Almgren je povedal, da se strinjajo z odločitvijo ravnatelja, da preneha z opravljanjem svoje funkcije.

Kazen za posilstvo je v posmeh pravosodju
Eden izmed obtoženih, sedaj 17-letni Somalijec, je bil malo pred božičem obsojen za posilstvo otroka in dobil kazen v obliki pripora za mladoletnike ter 100 ur družbeno koristnega dela. Drugi fant je kazni ušel, ker zaradi svoje starosti (14 let) v skladu s švedsko zakonodajo kazensko ne odgovarja.

Foto: iStock

Socialna svetovalka v Lundu Elin Gustafsson obljublja, da bo naredila vse, kar je v njeni moči, da se nič podobnega ne bo zgodilo nikoli več. “Imeli bomo ničelno toleranco do katerekoli vrste nasilja in zlorab. Temeljne vrednote bi morale biti nenehno manifestirane preko aktivnih ukrepov,” je dejala. Poudarila je, da so zdaj poostrili postopke in delovne metode z namenom, da se takšni incidenti ne bi zgodili nikoli več.

N. Ž.