Razgrajanje levičarjev v Kolumbiji: 3 mrtvi in za 5,8 milijona dolarjev škode!

Protesti v Kolumbiji (Foto: epa)

V Kolumbiji so v četrtek potekali protesti, v katerih so pretežno levo usmerjeni aktivisti izražali nezadovoljstvo nad predsednikom Ivánom Dunquejem. Povod za proteste je bila pokojninska reforma, prav tako pa so prebivalci nezadovoljni zaradi korupcije in ekonomske neenakosti, številne pa očitno moti tudi ostra politika vlade proti skrajno levičarskim terorističnim skupinam. Protesti so se sprevrgli tudi v nasilje in vandalizem, škodo pa je župan glavnega mesta Bogotá ocenil na 5,8 milijona dolarjev. Predsednik je v odzivu državljanom zagotovil, da jim je prisluhnil in napovedal poglobitev socialnega dialoga.

V Kolumbiji se je v četrtek na ulice glavnega mesta Bogotá podalo več sto tisoč levo usmerjenih aktivistov, ki so protestirali proti predsedniku Ivánu Dunqueju. Kljub temu, da so se protesti začeli mirno, je kmalu prišlo do nasilnih spopadov med policijo in protestirajočimi, prav tako pa je prišlo tudi do vandalizma. Župan glavnega mesta Enrique Peñalosa vrednost škode ocenjuje na kar 5,8 milijona dolarjev.

Nekatere protestnike moti ostra vladna politika proti skrajno levičarskim terorističnim skupinam
Uradno naj bi bil motiv za proteste reforma pokojninskega sistema, ki pa je sprožila širšo jezo prebivalcev, med drugim zaradi korupcije in ekonomske neenakosti, v veliki meri pa tudi zaradi ostre vladne politike proti skrajno levičarskim terorističnim skupinam, ki nadaljujejo s teroriziranjem države. Kot navaja portal Breitbart, so nekateri izražali splošno nasprotovanje Dunqueju, ki mu je podpora po lanskih volitvah padla na 26 odstotkov. 19-letni študent Álvaro Jiménez je za Breitbart News izrazil mnenje, da je Dunque pravzaprav lutka nekdanjega konservativnega predsednika Álvara Uribeja: “Delajo zgolj v dobro bogatih in jim je malo mar za revne.” Uribe se je v prvi polovici prejšnjega desetletja močno boril proti skupini FARC, med drugim s pomočjo takratnega ameriškega predsednika Georga W. Busha.

Protesti v Kolumbiji (Foto: epa)

Dunque napovedal poglobitev socialnega dialoga med vlado in prebivalci
V odzivu na proteste je Dunque napovedal, da bo poglobil socialni dialog med vlado in prebivalci: “Danes so Kolumbijci spregovorili. Prisluhnili smo jim. Socialni dialog je bilo eno temeljnih načel te vlade in moramo ga poglobiti z vsemi deli družbe, da pospešimo našo socialno agendo in boj proti korupciji.”

Protesti v Kolumbiji (Foto: epa)

Minister za obrambo potrdil tri smrtne žrtve
Predsednik je obsodil nasilje, minister za obrambo Carlos Holmes Trujillo pa je potrdil tri smrti, 98 aretacij in 122 poškodb med prebivalstvom ter 151 poškodb med varnostnimi silami.

Rok Krajnc