fbpx

Raziskava: Avstrijci imajo na razpolago več denarja za počitnice

Slika je simbolična. foto: Pixabay

Delež Avstrijcev, ki imajo na razpolago manj denarja kot leto pred tem, se je zmanjšal. V splošnem se je njihova kupna moč lani nekoliko izboljšala, kar v svoji vsakoletni raziskavi ugotavlja zavarovalnica Generali.

V Avstriji se blagostanje ljudi postopoma povečuje. Za letos so Avstrijci napovedali več izdatkov za počitnice, stanovanje in šport. Največ možnosti, da privarčujejo kak evro, pa vidijo pri oblačilih in alkoholu, poroča STA. Zavarovalnica Generali je konec lanskega leta raziskavo o kupni moči opravila že 12. leto zapored.

Denarja je več, zapravili ga bodo za stanovanje, počitnice in šport
V raziskavo je bilo vključenih 1000 oseb, starejših od 16 let. Od tega jih ima 22 odstotkov na voljo manj denarja kot lani, saj je delež takšnih v lanski raziskavi znašal 27 odstotkov. Delež tistih, ki imajo na voljo več denarja kot lani, je ostal nespremenjen, in sicer pri 15 odstotkih. Delež vprašanih, ki imajo na voljo enako denarja kot pred letom dni, pa se je povečal z lanskih 57 odstotkov na 63 odstotkov.

Največ Avstrijcev je napovedalo povečanje izdatkov za počitnice, stanovanje in dobro počutje oziroma šport. Temu so sledili izdatki za zdravje, izobraževanje in varčevanje. Največ možnosti za varčevanje so videli prav tako pri počitnicah ter pri oblačilih in alkoholu.

Pohodnik. Foto: Pixabay

Pohodnik. Foto: Pixabay

Ženske več za stanovanje, moški za prosti čas
Za razliko od anket v prejšnjih letih se tokratni odgovori žensk precej razlikujejo od odgovorov moških. Ženske načrtujejo več izdatkov za stanovanje, počitnice in skrb za zdravje, medtem ko moški več izdatkov napovedujejo za področja športa, prostega časa oziroma konjičkov ter za počitnice.

Mlajši varčujejo, starejši vlagajo v dobro počutje in zdravje
Razlike so tudi glede na starost. Mlajši od 30 let nameravajo največ izdatkov nameniti za varčevanje ter počitnice, dobro počutje in šport, več kot lani jih napoveduje tudi izdatke za varno starost. V skupini od 30 do 39 let bodo več izdatkov namenili za izobraževanje in stanovanje. V starostnih skupinah med 40 in 49 let ter med 50 in 59 let so na vrhu izdatki za dobro počutje in šport, pri starejših od 60 let pa izdatki za zdravje.

A. D., STA